ODRŽAN OKRUGLI STOL O OSTVARIVANJU MANJINSKIH PRAVA U UVJETIMA KRIZE

O potrebama i problemima u životu pripadnika nacionalnih manjina, svake godine tijekom ‘Lipovljanskih susreta’, razgovara se na Okruglom stolu, stručnom  skupu u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Lipovljani. Ove godine tema stručnog skupa održana je pod nazivom: ‘Nacionalne manjine u demokratskim društvima i ostvarivanje manjinskih prava u uvjetima krize.’

Okruglim stolom, održanim u subotu, 22. kolovoza u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, započeo je drugi dan ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ Stručni skup otvorio je Josip Krajči, predsjednik Pododbora za pripremu Okruglog stola LS-a, a uz njega sve prisutne goste i uvodničare na temu skupa, pozdravio je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.

                O ostvarivanju manjinskih prava i stvorenom zakonskom okviru u Hrvatskoj, najprije je govorio mr. Branko Sočanac, ravnatelj vladinog Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a potom je o ostvarivanju prava i tome što se dobilo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju govorio Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. Česte konstatacije u njihovim izlaganjima bile su da je Hrvatska stvorila odličan zakonski okvir, no da je on nedovoljno poznat svim pripadnicima nacionalnih manjina i da se dovoljno ne poštuje, i ne provodi.

Aleksandar Tolnauer utvrdio je da je stanje u društvu, u manjinskim pitanjima, lošije nakon ulaska Hrvatske u EU, nego prije toga. Teškoće u našem društvu, zbog ekonomske krize se zaoštravaju, a incidenti koji su se nakon toga dogodili, to potvrđuju.

Da smo u ostvarivanju manjinskih prava u proteklih godinu dana nazadovali, složio se, tijekom rasprave i Vladimir Bilek, saborski zastupnik, koji je pozdravio održavanje stručnog skupa i naglasio da je rješenje u jačanju gospodarstva. Izvijestio je prisutne na Okruglom stolu da je ove godine na ‘Lipovljanskim susretima’ pokrenut i gospodarski susret, što bi trebalo donijeti dobre prilike u gospodarskoj suradnji pripadnika nacionalnih manjina s matičnim državama i Hrvatskoj.

U raspravu o nacionalnim manjinama i ostvarivanju njihovih prava u uvjetima krize još su se uključili Femi Suhonjić iz Lipovljana, koji je upozorio na val izbjeglica, Mladen Novak, saborski zastupnik, koji  se je složio da o svim potrebama i problemima treba javno govoriti. Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani pitao je o novom načinu bodovanja i raspodjele novca savezima i udrugama nacionalnih manjina, a dožupan Sisačko-moslavačke županije Boro Rkman, iznio je nelogičnosti u Zakonu o nacionalnim manjinama i predložio da se otvori rasprava o mijenjanju nekih članaka tog zakona.

Okrugli stol na ‘Lipovljanskim susretima 2015.’ završio je zaokruživanjem rasprave samih uvodničara mr. Branka Sočanca i Aleksandra Tolnauera.

Damir SMETKO