ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ZAŠTITE MANJINA I ULOGE MEDIJA U DEMOKRATIZACIJI HRVATSKOG DRUŠTVA

O potrebama i problemima u životu pripadnika nacionalnih manjina, svake godine tijekom „Lipovljanskih susreta“, razgovara se na Okruglom stolu, stručnom skupu u organizaciji Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Općine Lipovljani. Ove godine tema stručnog skupa održana je pod nazivom: „Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva“.

Okruglim stolom, održanim u subotu, 26. kolovoza u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, započeo je drugi dan „Lipovljanskih susreta 2017.“ Stručni skup otvorio je Josip Krajči, dugogodišnji član organizacijskog odbora LS-a.

Sve prisutne goste i uvodničare na temu skupa, pozdravio je i uputio riječi zahvale, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.  Istaknuo je ponos na postignuće ostvareno kroz održavanje LS-a koje je vratilo onu prepoznatljivost Lipovljana vezano za multikulturalnost, i održavanje okruglog stola na razne teme koje su do sada obrađene, ali i sadašnju koja daje jedan značajan doprinos u očuvanju kulturne baštine i tradicije koju Lipovljani prezentiraju kroz organiziranje i održavanje „Lipovljanskih susreta“.

Prvo izlaganje održao je mr. sc. Branko Sočanac, predstojnik Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kratkim osvrtom na 15 godina ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjima u RH ističući kako je 2002. godina bila od velike važnosti zbog donešenog ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u sklopu kojih su uspostavljeni inovativni odnosi po pitanju zaštite istih. Tada su, citiram, uvedene kategorije poput vijeća za nacionalne manjine, Savjet, predstavnici, broj zastupnika povećan je na osam, i drugo. Tim načinom se znatno poboljšala zaštita nacionalne manjine.

Ističe kako nerijetko, mediji kreiraju i plasiraju negativnu sliku o nacionalnim manjinama, poglavito uslijed nedovoljne osposobljenosti, senzibiliziranosti i upućenosti u manjinsku problematiku, jer upravo oni imaju ključnu ulogu u suzbijanju diskriminacije, utjecanju na javno mišljenje, promicanju suradnje među zajednicama i davanju poticaja poštivanju ljudskih prava.

Vrlo značajno je i zapažanje da pisanje o nacionalnim manjinama u incidentnom kontekstu ne zaostaje za onim političkim, a takvo pisanje pogoduje stvaranju netrpeljivosti, predrasuda i stereotipa o pripadnicima nacionalnih manjina.

Pozvao je na toleranciju te naglasio važnost umijeća slušanja, uvažavanje drugog, jer ističe kako misli da u našoj lijepoj, maloj zemlji ima dovoljno prostora za svakoga.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, održao je predavanje o ulozi medija u ostvarivanju manjinske politike u Republici Hrvatskoj.

Istaknuo je da u današnjem svijetu ništa nije usporedivo sa značajem informacije i medija te iznio poražavajuće podatke o tome kolika je uistinu zastupljenost medija kada su u pitanju nacionalne manjine. Današnja manjinska produkcija ne uključuje manjine u mainstream sadržajima, jer su u programima HTV-a manjine getoizirane u dvije emisije tjedno „Prizmu“ i „Manjinski mozaik“ što dokazuje da pravna regulativa i politička retorika sa dnevnom praksom nisu u svezi.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, pozdravio je stručni skup u ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina naglasivši kako isti napreduje u cilju zaštite, te pozitivnog stajališta vjeruje u uspjeh ostvarenja stvarnog životnog napretka u pravima nacionalnih manjina.

Okrugli stol na „Lipovljanskim susretima 2017.“ završio je zaokruživanjem rasprave uvodničar Josip Krajči, dugogodišnji član organizacijskog odbora LS-a.

Martina Prochazka Kovačić