ODRŽAN JOŠ JEDAN, ODLIČNO ORGANIZIRAN, ‘UKRAJINSKI BAL’ U LIPOVLJANIMA

Gotovo od samog početka rada Kulturno-prosvjetnog društva  ‘Karpati’ iz Lipovljana, koje je osnovano 1993. godine, ova udruga građana ukrajinske manjinske zajednice, organizira večer Ukrajinaca, odnosno ‘Ukrajinski bal’ u Lipovljanima. Ovogodišnji ‘Bal’ održan je u subotu, 6. veljače, u Društvenom domu.

Bila je to još jedna prilika da se Ukrajinci s lipovljanskog područja, ali i iz Zagreba i Slavonskog Broda, te prijatelji, susjedi i gosti iz Lipovljana i obližnjih mjesta, nađu zajedno, da porazgovaraju i zabave se, uz glazbu i ples. Jednogodišnje zajedničko druženje početkom veljače vrlo je dobro organizirana večer, pa je ‘Ukrajinski bal’ uvijek cijenjen i vrlo posjećen. U velikom broju aktivnosti, u kojima sudjeluju članovi lipovljanskih ‘Karpata’ tijekom godine, plesni bal je na vrhu aktivnosti i zanimanja, a tako je bilo i ove godine.

Sve goste toplo je pozdravio Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’, i zahvalio im se za dolazak i pružanje podrške radu ‘Karpata’, na početku ovogodišnjeg ‘Ukrajinskog bala’. Potom je mješoviti pjevački zbor otpjevao 4 ukrajinske pjesme, čime je ‘Bal’ otvoren, pa su započeli ples i zabava. Dvjestotinjak gostiju zabavljala je grupa ‘Boje noći’, a u njihovim pauzama ukrajinsku glazbu svirao je Ivan Bačinski, gost iz susjedne Bosne.

Članovi ‘Karpata’ za svoje goste priredili su večeru, te ukrajinski specijalitet pirohe, zatim ples cvjetova, u kojem je najduže izdržao par Knižek iz Krivaja, te bogatu tombolu. Plesalo se i zabavljalo do ranih jutarnjih sati jer se bal zbog zabave i zajedničkog druženja i priređuje. Svake godine redoviti gost ‘Ukrajinskog bala’ je i veleposlanik Ukrajine, no ove godine, zbog dugih obveza, zastupao ga je Oleksandr Romanov sa suprugom. Na ‘Balu’ je bio prisutan Igor Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljnaima, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, te novljanski gradonačelnik Vlado Klasan, s kojima vrlo uspješno surađuju članovi KPD-a ‘Karpati’. I ove godine namjeravaju biti jedna od najaktivnijih udruga na području općine Lipovljani, a dobra organizacija ‘Ukrajinskog bala’ to je i potvrdila.

Damir SMETKO