ODRŽAN ‘DAN ČEŠKE KULTURE U LIPOVLJANIMA’

Ovogodišnji ‘Den české kultury v Lipovlanech’ (‘Dan češke kulture u Lipovljanima’), koji već niz godina za svoje članove, goste, ali i sve žitelje općine, organizira Češka beseda općine Lipovljani i GEDSC DIGITAL CAMERASavez Čeha u RH, održan je u petak, 4. studenog. Zanimljiv program odvijao se u Narodnoj knjižnici i čitaonici, a potom i u Društvenom domu u Lipovljanima.

Najprije su gosti Češke besede općine Lipovljani posjetili Slovačku etno kuću u Lipovljanima, gdje ih je dočekao Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani. On im je govorio o radu na realizaciji projekta Slovačkog etno doma, koji se odvija već nekoliko godina, te o projekciji cjelokupnog uređenja jednog imanja doseljenih Slovaka u Lipovljane. Gosti su bili zadovoljni viđenim, posebno sačuvanim predmetima etno zbirke.

GEDSC DIGITAL CAMERA‘Dan češke kulture u Lipovljanima’ nastavljen je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima s vrlo iscrpnim, zanimljivim i poučnim predavanjima o Vaclavu Havelu, češkom predsjedniku, književniku i prijatelju Hrvatske, u povodom 80. obljetnice rođenja i 5. godišnjice njegove smrti, i o Nikoli Šubiću Zrinskom, hrabrom branitelju Sigeta, koji je junački poginuo prije 450 godina, a bio je češki zet u svom drugom braku s plemkinjom Evom Rosenberg. Iscrpna predavanja održao je Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, a predavanja su svojim pjesmama najavile članice ženske pjevačke skupine ‘Lepeza’.

GEDSC DIGITAL CAMERAZavršnica ‘Dana češke kulture’ održana je u Društvenom domu u Lipovljanima, na kojoj je pokazana raznolikost folklora i glazbene kulture Češke. U jednosatnom programu izvođenja pjesmi i plesova nastupili su članice pjevačke skupine i članovi glazbene skupine Češke besede općine Lipovljani, glazbeni sastav i plesači Češke besede iz Prekopakre i, kao gosti, članovi KUD-a ‘ Lipa koji su izveli folklorni i pjevački nastup.GEDSC DIGITAL CAMERA

Ovogodišnji ‘Dan češke kulture u Lipovljanima’ pratili su Bohuslav Zavadil, savjetnik u Veleposlanstvu Češke republike u RH, Ivan Vrbicki, tajnik Saveza Čeha u Hrvatskoj, Zdenko Dalik, predsjednik Županijskog vijeća češke nacionalne manjine SMŽ, Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća Lipovljani, Vlado Klasan, GEDSC DIGITAL CAMERAgradonačelnik Novske, Zdravko Konjić, predsjednik Češke besede Nova Gradiška, Slavica Plavšek, dopredsjednica Češke besede Prekopakra, te predstavnici više udruga građana općine Lipovljani.

Svima njim, a posebno izvođačima programa, Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani uručio je zahvalnice. Gosti i izvođači programa tijekom ‘Češkog dana u Lipovljanima’  razgledavali su i kušali domaće proizvode izložene od obitelji Ožoga iz Nove Subocke i obitelji Vaško iz Jazvenika, inače članova Čeških beseda općine Lipovljana i Jazvenika kod Siska. ‘Dan’ je završio zajedničkim druženjem uz češke pjesme. Program je održan pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine RH i Općine Lipovljani.

Damir  SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERA