ODIGRAN GO-TURNIR UZ DAN OPĆINE LIPOVLJANI

Lipovljani su jedno od svega 10-tak mjesta u Hrvatskoj u kojima se igra Go – drevna misaona igra. Ona se igra bijelim i crnim kamenčićima, s ciljem zarobljavanja protivničkog kamenčića i osvajanjem prostora, pa slovi kao teža igra od puno poznatijeg šaha. U Lipovljanima se igra zahvaljujući obitelji Odobašić, te podršci Općine Lipovljani.

                 U subotu, 11. ožujka, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, odigran je 2. turnir Go igre, povodom Dana općine Lipovljani, a tom prilikom na turniru se okupilo 30 Go igrača, uglavnom iz središnje Hrvatske. Igralo se u tri jakosne grupe, a postignuti rezultati bodovat će se igračima u cilju ostvarenja što većeg rejtinga. Svaki igrač, ovisno o skupini, odigrao je više kola, s vremenom od 25 do 45 minuta za razmišljanje po igri.

Turnir je otvorio Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, a domaćini u lipovljanskoj knjižnici bili su Marica Tisaj, ravnateljica knjižnice i članovi obitelji Odobašić.

                U A-skupini igrali su: Valentino Ribičić iz Karlovca, Mirko Babić iz Kutine, Stjepan Medak iz Zagreba, Branko i Dražen Odobašić iz Lipovljana, Vladimir Ribičić iz Karlovca, Robert Medak iz Zagreba,  Mladen Smud iz Velike Gorice, Mirta Medak iz Zagreba i Zoran Mutabžija iz Zagreba, koji je sa tri pobjede ujedno i pobjednik ovog turniru u Lipovljanima. Inače, ovo je ukupno peti Go-turnir u Lipovljanima, a zanimljivo je da je baš na svih pet turnira pobijedio Zoran Mutabžija iz Zagreba.

                U B-skupini, također je igralo 10 igrača: Lovro Tomičić, Ema Krajinović, Bernard Škreblin, Luka Globan, Miljenko Petričević, svi iz Kutine, Roko Crvelin iz Zagreba, Marko Slota i Ivan Barešić iz Kutine, te Goran Švračić iz Hrvatske Dubice i Gabrijel Jambrošić iz Zagreba, koji je i pobijedio u ovoj konkurenciji.

                Na druženju s kamenčićima Go-igre bila su i zainteresirana djeca nižih razreda osnovne škole. S njima su, u zasebnoj prostoriji knjižnice, prve korake Go-igre prošli Zvonko Bednjanec, igrač Goa i prof. Vesna Smadilo-Škornjak iz zagrebačkog MIOC-a. Odigran je i mali turnir Go-igre koji su igrali: Sunčica i Janko Škornjak iz Zagreba, te Tara Jurić i Lucija Letvenčuk iz Lipovljana. Nagrada za početno igranje Go-igre bile su čokolade.

                Organiziranjem 2. Go-turnira, u Lipovljanima je započelo ovogodišnje obilježavanje 19. ožujka, blagdana sv. Josipa, ujedno i Dana općine Lipovljani, Dana Osnovne škole Josipa Kozarca i Dana župe Lipovljani.

Damir SMETKO