Obišli Slovačku etno kuću i pogledali nastup učenika folkloraša

         Članice projekta ‘Kreativni čitatelji/Creative Readers’, u pratnji učenika i učitelja Osnovne škole iz Lipovljana, te Splita i Vidovca obišle su Slovačku etno kuću, u Željanskoj ulici u Lipovljanima. Dočekali su ih članovi Matice slovačke Lipovljani, a o Slovačkoj etno kući, njenim stanovnicima, radu na obnovi, i radu Matice slovačke govorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

         Gostima iz Europe, te gostima iz Splita i Vidovca pokazana je i unutrašnjost kuće, koja je tradicijski uređena da pokazuje život kakav su živjeli slovački doseljenici u Lipovljane prije više od 100 godina.

         Nakon obilaska Etno kuće Slovaka, u Društvenom domu u Lipovljanima, u četvrtak, 17. listopada, za sve goste Osnovne škole u Lipovljanima, priređen je program članova udruga nacionalnih manjina, koje organizirano djeluju u Lipovljanima, ali i članova KUD-a ‘Lipa’ koji su pokazali dio tradicijske folklorne baštine Hrvata.

         Izložbenim stolovima, sa prezentacijom svojih aktivnosti, te jelima i pićima, predstavili su se Matica slovačka Lipovljani, Karpati – kulturno-prosvjetno društvo Ukrajinaca iz Lipovljana, Češka beseda općine Lipovljani i KUD ‘Lipa’. Za sudionike programa, ali i za goste pripremljena je zajednička večera i druženje, uz tamburaše KUD-a ‘Lipa’. Na kraju se zaplesalo i kolo, u koje su se uhvatile i gošće iz europskih osnovnih škola, sudionice europskog projekta.

Damir SMETKO