OBILJEŽEN DAN EKO-ŠKOLE U OSNOVNOJ ŠKOLI JOSIPA KOZARCA

Podizanjem ‘Zelene zastave Eko-škole’ ispred školske zgrade i prigodnim predstavljanjem aktivnosti o provođenju ekoloških programa, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u četvrtak, 15. svibnja obilježen je Dan Eko-škole i obnovljen njen međunarodni eko-status. Tako je nastavljen kontinuitet statusa ‘Eko-škole’, koju lipovljanska osnovna škola ima od 2009. godine, a za čije su programe učenici vrlo zainteresirani.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAMeđunarodne Eko-škole su program osmišljen za provedbu smjernica, u odgoju i obrazovanju mladih, za zaštitu okoliša na razini čitavih škola. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Ovakav pristup pomaže učenicima, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša. Taj program, uz dodatak osobne kreativnosti, već 5 godina se provodi, vrlo uspješno, i u Osnovnoj školi u Lipovljanima.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAStoga je u školi Josipa Kozarca svečano raspoloženje kada se obilježava Dan Eko-škole, a tako je bilo i u četvrtak, 15. svibnja. Gost škole bio je Ante Kutle, predsjednik Udruge ‘Lijepa naša’, koja organizira Eko-školu i Eko-kviz, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji daje punu podršku članstvu lipovljanske škole u međunarodnoj Eko-školi, Vedran Mihaljević, dogradonačelnik grada Novska, Dalibor Sumpor, koordinator Eko-kviza i Marija Posavčić iz Kutine, voditeljica eko projekata u kutinskoj osnovnoj školi.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERATijekom prošle godine, učenici, nastavnici i vanjski suradnici škole, među kojima je najznačajnija obitelj Ožoga iz Nove Subocke, radili su na ekološkom programu, zaboravljenog uzgoja lana. Ta biljka plavog cvijeta, prije 40-tak i više godina, puno se sijala u našim domaćinstvima, a posao nije bio lak, kao ni postupak dobivanja prediva. Uzgoj i obradu lana, uz pomoć vanjskih suradnika, proveli su učenici osnovne škole i o tome snimili i dokumentarni film.

Za Dan Eko-škole pripremili su prezentaciju brošure i fotografija koje u načinjene tijekom uzgoja i obrade lana, i snimanja dokumentarnog filama ‘Od lana do ponjave’. Za sve goste i učenike škole stilizirano su prikazali projekt sijanja i obrade lana, kroz dječju predstavu. U njoj su kroz igru i pjesmu prikazani najvažniji trenuci uzgoja lana, ekološkog i tradicijskog projekta ove škole.

Dio programa međunarodne Eko-škole je i provođenje Eko-kviza ‘Lijepa naša’. Učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, sa svojim učiteljicama-mentoricama, od samog početka sudjeluju u Eko-kvizu, i imaju odlične rezultate. Prošle godine četveročlana ekipa bila je pobjednik državnog natjecanja Eko-kviza ‘Lijepa naša’, a ove godine ekipa škole je osvojila 3. mjesto u konkurenciji više od 30 škola, na državnom natjecanju u Zagrebu. Učenike i učiteljicu Valentinu Jugović, uz pomoć općine Lipovljani, škola je nagradila prigodnim darovima, na svečanosti priređenoj uz Dan Eko-škole.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU prepunom školskom predvorju, ravnateljica Mirjana Faltis, pozdravila je sve goste i učenike škole, koji daju svoj doprinos realiziranju ekoloških projekta, i koji su došli obilježiti Dan Eko-škole i podizanje ‘Zelene zastave’. Na svim uspjesima čestitao im je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Vedran Mihaljević, zamjenik gradonačelnika grada Novska. Svoje impresije i divljenje ostvarenjima u školi, te uspjesima školskih ekipa na natjecanju u Eko-kvizu, prenio je osobno i Ante Kutle, predsjednik Udruge ‘Lijepa naša’, koji je i ove godine sa zadovoljstvom boravio u Lipovljanima, u jednoj od najboljih i najaktivnijih Eko-škola u Hrvatsko.           U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima najavili su i nove ekološke projekte, te stalni rad na obrazovanju učenika i uređenju arboretuma oko škole, koji je zasađen prije 35 godina. Niz godina bio je zapušten, no u školi su odlučili da postane ukras škole i sustavno rade na njegovom uređenju. ‘Zelena zastava’ Eko-škole ponosno se vijori ispred Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima.    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA