OBILJEŽEN DAN ĆIRILA I METODA KOD ‘SLOVAČKE KUĆE’ U LIPOVLJANIMA

Članovi Matice slovačke općine Lipovljani, u nedjelju, 5. srpnja obilježili su slovački nacionalni blagdan Dan Ćirila i Metoda, kulturnim sadržajima u dvorištu ‘Slovačke kuće’ u

Željanskoj ulici u Lipovljanima. Poslije podsjećanja na blagdan Ćirila i Metoda, najavljena je publikacija Matice slovačke o povijesti doseljavanja Slovaka u Lipovljane, te zajedničko blagdansko druženje prisutnih članova Matice.

Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke u Lipovljanima i dopredsjednik Saveza Slovaka u RH, pozdravio je sve prisutne članove i goste koji su došli obilježiti jedan od najznačajnijih državnih praznika u Slovačkoj. Podsjetio je da su obilježavanje slovačkog nacionalnog praznika, kao svoju aktivnost, započeli obilježavati prošle godine, na način da se članovi okupe i zajednički druže, uz prigodni sadržaj povezan s Danom Ćirila i Metoda.

O solunskoj braći Ćirilu i Metodu, koji su prihvatili poziv, došli i praktično donijeli pismenost u tadašnju Veliku Moravsku, na području današnje Slovačke, što je ujedno značilo i zaustavljanje germanizacije, koja je tada, prije 1.152 godine kada su prvi puta stigli u Moravsku, prijetila tim zemljama, govorio je Ivan Hudec, član Matice slovačke iz Lipovljana. On je naglasio kako i zašto Slovačka slavi braću Ćirila i Metoda, i kao su oni ujedno i su zaštitnici Europske unije, te kako je Dan Ćirila i Metoda i Dan iseljenih Slovaka, što znači i Slovaka koji žive u Hrvatskoj.

Uređujući ‘Slovačku kuću’ u Lipovljanima, kupivši je od članova nekad mnogobrojne obitelji Krajči, koja je doselila u Lipovljane, članovi Matice iz Lipovljana, pronašli su mnogo dokumenata, knjiga i fotografija, odnosno negativa na staklu, iz prvih godina doseljavanja. Pronađene negative, kao dokumente tog vremena, Matica slovačke iz Lipovljana, već je objavila u knjizi ‘Lipovljanski svjetlopis od 1910. – 1920. godine’, a sada je pripremljena i tiskana publikacija ‘Doprinos istraživanju povijesti doseljavanja Slovaka u Lipovljane’, koju je pripremio Josip Krajči. Ona će biti promovirana u jesen ove godine, a o povijesnoj građi, i dokumentima, te vrijednostima sačuvanih predmeta i mogućnosti nastanka ‘Slovačke trilogije’ u Lipovljanima govorio je Dragutin Pasarić, publicista iz Kutine, ujedno i izdavač publikacije. Prisutni članovi Matice slovačke dobili su publikaciju na dar.

Slovački državni blagdan Dan Ćirila i Metoda, te aktivnosti Matice slovačke pozdravio je i čestitao im na svim njihovim aktivnostima i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je uz ostale članove i goste bio prisutan obilježavanju programa. Uz najavu novih poslova na uređenju obiteljskog imanja ‘Slovačke kuće’ u Lipovljanima, te zajedničkim druženjem na otvorenom, nastavljeno je obilježavanja slovačkog nacionalnog praznika, u Lipovljanima.            (Damir SMETKO)