Knjižni ogranak Lipovljani

Knjižnica u Lipovljanima datira iz 1923. godine. Doalskom Čeha i Slovaka na naše prostore osniva se Československa beseda, kulturni život je na zavidnoj razini, stoga se u Lipovljanima osniva knjižnica na českom i slovačkom jeziku.

Neposredno nakon toga osniva se kulturno umjetničko društvo „LIPA“ koje okuplja pripadnike svih nacionalnosti koje žive u Lipovljanima, bave se kulturnim radom, osnivaju knjižnicu na hrvatskom jeziku, knjižničar je bio gospodin Štimac. Krajem pedesetih godina zbog političkih pitanja gasi se rad Československe besede, zamire rad Kulturno umjetničkog društva „LIPA“, gasi se i rad knjižnica.

Na inicijativu Narodnog sveučilišta u Novskoj i pokojnog direktora tadašnjeg Sveučilišta 1972. godine u Lipovljanima se osniva knjižnica sa početnim fondom od 680 knjiga. Knjižnica je bila smještena u Šošovića kući i neadekvatnom prostoru.Radila je svaki dan u poslijepodnevnim satima.

   1981. godine knjižnica seli u sadašnji prostor. Smještena je u prizemlju Općine Lipovljani u 60m kvadratnih, za javnost je otvorena srijedom i petkom od 7,30 do 15,30 sati.Osnovna djelatnost knjižnice je rad s korisnicima odnosno posudba knjiga, organiziranje književnih susreta, tematskih izložbi knjiga, izložbe slika, novih knjiga,rad s djecom predškolske dobi putem malih pričaonica i malih igraonica, suradnja sa svim udrugama ,Osnovnom školom,Dječjim vrtićem,županijskom matičnom službom, Ministarstvom kulture i naravno osnivačem knjižnice Općinom Lipovljani.

Knjižnica se nalazi u sastavu Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ Novska. Zaposlena je jedna djelatnica sa manje od pola radnog vremena.Osobni dohodak djelatnice u knjižnici i dio osobnog dohotka ravnateljice Gradske knjižnice i čiaonice Ante Jagar Novska financira Općina Lipovljani.

    Za dobar rad knjižnice bitna je dobra nabavna politika, a da bi se mogle nabavljati knjige potrebna su sredstava za nabavu knjiga. Osnovni izvor financiranja je Ministarstvo kulture i Općina Lipovljani. Tijekom prošle godine Općina Lipovljani je osigurala sredstva u iznosu od 10.000,00 kuna a Ministarstvo kulture u iznosu od 20.000,00 kuna.

Knjižnica danas broji 8388 knjiga.Osim knjiga na hrvatskom jeziku u knjižnici se nalaze knjige na jezicima nacionalnih manjina: Čeha, Slovaka, Ukrajinaca i Talijana.Sve knjige su tehnički obrađene , u tijeku je informatička obrada knjiga, uskoro i barkodiranje da bi se kasnije moglo putem kompjutora vršiti posudba knjižnog fonda.

Marica Tisaj

Nove knjige u knjižnici Lipovljani:
1.Drnovšek Janez : Smisao svijeta i postojanja
2.Tim Sandesr: Želite li da vas vole? Evo kako…
3. Swami Bhakti Vikaša: Indija- sličice iz tradicionalnog života
4.Gregory Jill:Knjiga imena
5.Howard Linda: Karike zločina
6.Vicevi policajci
7.Vicevi Mali Ivica
8.Rinpoche Tenzin Wangyal: Tibetanska knjiga snova i sanjanja
9.Rutonić Tatjana: Poruke tijela- što nam govori naše tijelo
10.Rama Swami:Život s himalajskim mudracima
11.Najljepše basne svijeta
12. Kelly Miles: Knjiga znanja
13.Silvija Šesto Stipančić:Bum Tomica 3
14. J.K. Rowling Harry Potter i Darovi smrti
15.Knaak Richard: Diablo- Paukov mjesec