Načelnik Nikola Horvat održao je prijem za članice projekta ‘Kreativni čitatelji’

         Od početka rujna ove godine, u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, zajedno sa školama partnerima iz još 4 europske države, započelo je provođenje projekta Kreativni čitatelji/Creative Readers, iz  programa Erasmus+ koji financira Europska unija sa 112 tisuća eura. U Lipovljane su, u ponedjeljak, 14. listopada pristigli učitelji, odnosno učiteljice iz partnerskih škola, koji će ovdje boraviti do petka, 18. listopada.

         U ponedjeljak, 14. rujna, za provoditelje projekta Kreativni čitatelji/Creative Readers, prijem je pripremio i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Uz njega, prijemu je bio prisutan i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani.

Nakon osobnog predstavljanja gošćama iz Europe, predstavljena je i općina Lipovljani, njena multikulturalnost i specifičnosti. Gošćama je prikrazan i kratki, 6-to minutni film o općini Lipovljani i njenim  potencijalima i posebnostima. Načelnik Nikola Horvat odgovarao je i na postavljan pitanja.

Svim članovima projekta ‘Kreativni čitatelji’, Nikola Horvat i Tomislav Lukšić, zaželjeli su uspješan rad i ostvarenje ciljeva projekta. Na kraju su gošćama uručili i poklone Općine Lipovljani i Turističke zajednice općine Lipovljani.

Ravnateljica Osnovne škole, kao domaćin, sa suradnicima i koordinatoricom projekta Kristinom Kos, provela je gošće iz Latvije, Češke, Sjeverne Makedonije i Grčke, kroz središte Lipovljana. Tom prilikom posjetili su župnu katoličku crkvu sv. Josipa, o kojoj im je nešto više rekla učiteljica Sanja Martić. Posjetili su i grkokatoličku crkvu sv. Ane, o kojoj im je govorila Ankica Holovčuk, voditeljica crkvenog zbora.

Svi zajedno, obišli su i Narodnu knjižnicu i čitaonicu, a o tradiciji čitalaštva i postojanja knjižnice u Lipovljanima govorila je  Marica Tisaj, umirovljena knjižničarka iz Lipovljana. Kako učenike zainteresirati za čitanje knjiga, i kako obrađivati redovnu lektiru da bi se uspješno razvijala čitalačka pismenost, najviše će se razgovarati upravo tijekom provođenja ovog projekta ‘Kreativni čitatelji’.

Damir SMETKO