NA PRVOM GOSPODARSKOM SUSRETU IZNIJETE SU MOGUĆNOSTI ZA GOSPODARSKU SURADNJU IZMEĐU HRVATSKE I ČEŠKE

Gospodarskim susretom o mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Češke, s posebnim naglaskom na gospodarske potencijale općine Lipovljani i Sisačko-moslavačke županije, započeli su ovogodišnji  ‘Lipovljanski susreti’. U zgradi Narodne knjižnice i čitaonice, u petak, 21. kolovoza popodne gospodarski susret, koji je po prvi puta održan u okviru ove centralne manifestacije nacionalnih manjina Republike Hrvatske, otvorio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, a bili su prisutni gospodarstvenici iz kontinentalnog dijela Hrvatske, koji već posluju s Češkom, ili su zainteresirani za pokretanje poslovne suradnje.

Gospodarski skup započeo je Josip Krajči, član Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2015.’,  i zajedno s Mariom Ribarom, načelnikom općine Lipovljani, inicijator gospodarskog okupljanja. Naglasio je kako je cilj kroz ‘Lipovljanske susrete’ otvarati poslovne, razvojne i gospodarske potencijale Lipovljana i čitave županije, i to dugoročno. Dobri gospodarski rezultati ne mogu se očekivati preko noći, no ‘Lipovljanski susreti’ žele biti mjesto razmjene kvalitetnih i svrsishodnih informacija za sve zainteresirane, male i srednje poduzetnike, ulagače, ili veće investitore. Zato je zahvalio svima koji su se odazvali na gospodarski susret.

Načelnik Mario Ribar otvorio je gospodarski susret i naglasio kako želi da se dobra suradnja raznih prijatelja i gostiju ‘Lipovljanskih susreta’, kulturne manifestacije, nastavi i na gospodarskom polju, a organiziranje gospodarskog skupa podržao je i Boris Mesarić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, i tijekom svog obraćanja iznio je više mogućnosti gospodarske suradnje s Češkom.

Čestitke na organiziranju gospodarskog skupa, u okviru ‘Lipovljanskih susreta’, organizatorima je uputio i Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, koji se u svom radu zalaže za što veću gospodarsku suradnju između Hrvatske i Češke i Slovačke, u čemu veliku ulogu imaju baš pripadnici tih nacionalnih manjina koji kod dogovaranja poslovne suradnje pomažu  u lakšem sporazumijevanju. Kulturne veze među ovim zemljama su izvrsne, a sada treba raditi na što jačem povezivanju gospodarstvenika.

                Biranim riječima i sa zadovoljstvom, početak rada gospodarskog susreta, pozdravio je Bohuslav Zavodil, savjetnik u veleposlanstvu Češke u Hrvatskoj, u svoj ime, i u ime Martina Košatke, veleposlanika Češke Republike u Hrvatskoj, ovogodišnje zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’. Nakon pozdravnih riječi, Bohuslav Zavadil, kroz prezentaciju je predstavio obim dosadašnje gospodarske suradnje između Češke i Hrvatske, u kojoj Češka više izvozi i ima pozitivno poslovanje u odnosu na Hrvatsku, ali i nove mogućnosti Češke Republike za buduće poslovne partnere. Također, kroz prezentaciju, Zbyneka Peška, direktora CzechTrade-agencije predstavljen je način i mogućnosti koje nudi Češka budućim poslovnim partnerima, a moguće ih je ostvariti kroz agenciju.

Osvrt na dosadašnju suradnju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije s Češkom, prezentirala je Brankica Grd, direktorica HGK Županijska komora Sisak.

Prisutnim gospodarstvenicima i gostima izlaganje s prezentacijom održao je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je predstavio gospodarske potencijale općine Lipovljani, i mogućnosti ulaganja u buduće poslovne zone koje će biti smještene na izuzetnom prometnom položaju, između autoceste i željezničke pruge.

                Nakon prezentiranja mogućnosti i potencijala Češke i Hrvatske, na gospodarskom susretu predstavljeni su i primjeri dobre prakse, gospodarskog poslovanja između Hrvatske i Češke. Tako je Jasna Snovak, iz društva ‘Euro galant’ iz Popovače iznijela iskustva ugovaranja poslovne suradnje s gospodarskim partnerima iz Češke.            Dario Hanziml, direktor poduzeća ‘Charvat’ iz Daruvara, koje se bavi visokom tehnologijom podijelio je dobra iskustva s ulaganjem i suradnjom s češkim poslovnim partnerima, pomoću koji se širi posao  i u drugim zemljama. Prikazan je višeminutna prezentacija poslovanja na češkom jeziku.

Vrlo zanimljivo bilo je izlaganje i Željka Lovraka, direktora ‘Bohemian eko sustavi’ iz Daruvara, koji je govorio o suradnji Češke i Slovačke s Hrvatskom na projektima obnovljivih izvora energije, ali i mogućnostima i prilikama za gospodarsko povezivanje Lipovljana, i sličnih manjih sredina, te Sisačko-moslavačke županije, na objektima proizvodnje ekološke energije. Neki od prezentiranih objekata već se gradi, pa se mogu pogledati i tijekom realizacije.

                Na kraju dobrih primjera, Mate Knezović, menadžer iz Kutine, predstavio je uspješan poljoprivredni softer poduzeća AGRIVI iz Kutine, kao mogućnost uspješnog poslovanja i na svjetskoj razini, s znanjem iz Hrvatske. Ponudio je suradnju Općini Lipovljani na tom projektu, ali i Češkoj, u koju žele proširiti svoj posao.

Ovogodišnji gospodarski skup, u okviru ‘Lipovljanskih susreta 2015.’ završio je zaključcima o mogućnostima gospodarske suradnje Hrvatske i Češke, s naglaskom na prilike gospodarskog razvoja općine Lipovljani i Sisačko-moslavačke županije, koju donosi multikulturalnost ‘Lipovljanskih susreta’.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA