NA MALOJ POZORNICI NASTUPILI TAMBURAŠI I PLESAČI IZ HRVATSKE, SLOVAČKE I ČEŠKE

Uz razgledavanje izložbenih prostora udruga i društava nacionalnih manjina, posjetitelji ‘Lipovljanskih susreta 2015.’, na maloj pozornici u lipovljanskom parku mogli su uživati i u glazbenom programu, u popodnevnim satima, u subotu, 22. kolovoza.

Najprije su, već od 13 sati, s male pozornice ‘Susreta’ zasvirali domaći svirači ‘Prijatelji tambura’. Ugođaj obilaska izložbenih prostora bio je odmah veseliji i življi.

Potom su nastupali gosti iz Slovačke. Društva udružena u Hrvatski kulturni savez iz Slovačke gostovala su na ‘Susretima’ i pokazala dio sačuvanih pjesama i plesova hrvatskih predaka. No, zasvirali su oni i moderne tamburaške pjesme, trenutno aktualne u Hrvatskoj, a da se u tome nisu razlikovali po izvođenju, od originalnih izvedbi. Za to ih je brojna publika često nagrađivala pljeskom.

Tako su na maloj pozornici u parku nastupila 3 društva iz Slovačke: Čunovski bećari, Tamburica konjic i Dičje folklorno društvo Ljuljanka.

Nakon njih, okupljenim gledateljima u parku, predstavio se i Folklorni ansambl Gaudeamus iz Praga, gost večernjeg programa. Izveli su nekoliko pjesama i plesnih koreografija, i time najavili dobar nastup, na središnjoj pozornici ‘Susreta’ u večernjem programu.

Damir SMETKO