NA LIPOVLJANSKIM SUSRETIMA PONOVNO NATJECANJE SJEKAČA – POBIJEDIO NATJECATELJ IZ SLOVENIJE

Već treću godinu za redom na Lipovljanskim susretima održalo se međunarodno natjecanje šumsrskih radnika sjekača, što lagano prelazi u tradiciju koja nadopunjuje program sportskog dana. Unatoč jakoj kiši, vjetru i hladnom vremenu u nedjelju, natjecanje je u potpunosti održano. Iako su natjecatelji bili spremni održati sve discipline na otvorenom na kiši, ipak se natjecanje održalo ispod velikog šatora koji je osigurala Općina Lipovljani.

Ove godine opet su ugošćeni prijatelji iz inozemstva, članovi sjekačkih reprezentacija Mađarske i Slovenije, koji su se uz hrvatske predstavnike natjecali u 5 disciplina: Okretanje vodilice, kombinirani prerez, precizan prerez na podlozi, obaranje stabla i kresanje grana. Ukupno je bilo 13 natjecatelja, a ove godine je prvi puta u Lipovljanima sudjelovala i jedna natjecateljica iz Mađarske.

Po pojedinačnim osobnim bodovima iz svih 5 disciplina Janez Meden iz Slovenije pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja šumarskih radnika sjekača „Lipovljanskih susreti 2018“. Drugo mjesto osvojio je David Gabor iz Mađarske, a treće mjesto osvojio je Ante Zadro, natjecatelj iz reprezentacije Hrvatske. 

Ekipno je na Lipovljanskim susretima 2018. prvo mjesto zauzela ekipa Hrvatske sa ukupno 4851 bodova, drugo mjesto je osvojila ekipa iz Mađarske sa 4729 bodova, dok je ekipa Slovenije zauzela treće mjesto sa 4720 bodova.

Pehare za prva tri mjesta pojedinačno te zahvalnice svim sudionicima i sudcima svečano je po završetku natjecanja uručio načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat. Inače, cijelo natjecanje je pratilo Općinsko rukovodstvo – uz načelnika bila je prisutna zamjenica Ljiljana Tomić i predsjednik vijeća Tomislav Lukšić.

Da natjecanje protekne po pravilima stručno su pazili sudci, diplomirani inženjeri i šumarski tehničari: Mirko Balala, Danijel Kokot, Juraj Hanžeković, Sandrino Rac, Robert Repinc i Mato Mijadžiković. Rezultate je prikupljao i objedinio Sandrino Rac , voditelj sjekačke reprezentacije RH, dok su u pripremi i organizaciji natjecanja sudjelovali radnici šumarije s upraviteljem Dinkom Hace, Matom Mijadžikovićem, trenerom ekipe sjekača Uprave šuma Zagreb.

Kao i prethodnih i ove godine natjecanje je bilo pod pokroviteljstvom Hrvatskih šuma d.o.o. i Općine Lipovljani uz zajedničku suradnju na zavidnom nivou. Doprinos Općine Lipovljani je promocija i promicanje šumarske struke i ovoga sporta, a sudjelovanje Hrvatskih šuma je ispunjeno kroz doprinos lokalnoj zajednici na ovome ali i drugim projektima na području Općine Lipovljani.

Sa sigurnošću se može potvrditi kako su već pokrenuti razgovori o organizaciji natjecanja za sljedeću godinu, na zadovoljstvo natjecatelja i publike.