NA KNJIŽEVNOM SUSRETU GOSTOVALI SU PJESNICI IZ REŠETARA

NA KNJIŽEVNOM SUSRETU GOSTOVALI PJESNICI IZ REŠETARA

                Češka beseda općine Lipovljani i Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana, zajednički su organizirale književnu večer, u petak, 25. listopada, a u goste su im došli stari znanci, članovi Književno-likovnog društva iz Rešetara. Taj kulturni program organizira se već treću godinu za redom, u kom Lipovljanci gostuju u Rešetarima, a pjesnici iz Rešetara dolaze u Lipovljane.

Mjesto ovogodišnjeg pjesničkog susreta bilo je predvorje Lipovljanske osnovne škole. Književnu večer otvorila je Anka Doležal, voditeljica literarne skupine u Osnovnoj školi i članica pjesničkog društva u Rešetarima, a program je vodila Klara Ćosić, učenica 7. razreda.

Malim i velikim literatima, učenicima i pjesnicima dobrodošlicu u školu zaželjela je Mirjana Faltis, ravnateljica škole. Domaćinima je na pozivu zahvalio i zajedničku suradnju pohvalio Ivan De Vila, predsjednik KLD Rešetari. U ime Češke besede općine Lipovljani, koja je pokrenula književne večeri prije 4 godine, jer u svojim redovima ima nekoliko pjesnika, program pjesničke večeri i četvrto zajedničko druženje malih i velikih pjesnika pozdravio je Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani. Radosna zbog stalne suradnje, odličnog rada Društva iz Rešetara i izvrsne suradnje s mladim literatima u lipovljanskoj osnovnoj školi, sve izvođače i posjetitelje književne večeri pozdravila je i Anka Doležal, i sama autorica vrlo zapaženih pjesama.

Na književnoj večeri pjesme su recitirali članovi Češke besede općine Lipovljani: Mirko Knjižek, Mirjana Markić, Anka Doležal, Miroslav Lovčanin i Klara Ćosić. Potom su svoje objavljene pjesme pročitali i članovi književnog društva iz Rešetara: Ivo Matijašević, Evica Kraljić, Veronika Devčić, Zvonko Kraljević, Stjepan Adžić, Ivan De Vila, Snježana Josipović Kelly, Ljubica Sedlaček i Goran Terzić, a na gitari ih je pratila Andrea Josipović.

   
   
  

Na kraju svoje su pjesme pročitali i učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, članovi vrlo uspješne, školske literarne sekcije. Zadovoljni s još jednom pjesničkom večeri, na zajedničku suradnju na književnom polju, predstavnike Matice slovačke i KPD-a ‘Karpati’ iz Lipovljana, Josipa Krajčija i Ivana Semenjuka, u završnoj, pozdravnoj riječi pozvao je Mirko Knjižek.

Kad se zajedno nađu prijatelji i pjesnici, onda recitiranju poezije nema kraja. Nakon književne večeri, svi su nastavili druženje na zajedničkoj večeri. Opet uz stihove, zajedničku fotografiju i dogovor o novom književnom susretu na kojem će iznova poteći bujica osjećaja pretočena u rime ili slobodni stih.     (D. SMETKO)