NA KNJIŽEVNOJ VEČERI POSVEĆENOJ TARASU ŠEVČENKU RECITIRANA JE NJEGOVA POEZIJA

Već niz godina ‘Karpati’, kulturno-prosvjetno društvo Ukrajinaca iz Lipovljana, obilježavaju rođenje Tarasa Ševčenka, osnivatelja i najznačajnijeg sina Ukrajine. Svake godine do sada, književna večer ‘Karpata’  ponudila je nove i različite sadržaje vezane uz djelo i domoljublje Tarasa Ševčenka, a ove godine književna večer organizirana je u Domivki, prostoru ‘Karpata’, u četvrtak, 15. ožujka, kao početak svečanosti uz ovogodišnji Dan općine Lipovljani.

                Od prošle jeseni, dvorište župnog ureda lipovljanske grkokatoličke župe i prostorije ‘Karpata’, krasi spomenik Tarasu Ševčenku. Stoga je na početku obilježavanja godišnjice rođenja ovog velikog pjesnika i slikara Ukrajine, položeno cvijeće ispred spomenika. Položili su ga Jaroslav Simonov, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj i Evgenij Pašćenko, profesor na katedri ukrajnistike u Zagrebu, te Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’.

                Izvođenjem uglazbljenih pjesmama Tarasa Ševčenka, pjevački zbor ‘Karpata’, započeo je ovogodišnju književnu večer. Nakon njih, pred svim gostima i uzvanicima, među kojima je bio i Igor Grahovac-Fedešin, te članovima ‘Karpata’, poeziju Tarasa Ševčenka recitirali su učenici Osnovne škole Josipa Kozarca, koji uče ukrajinski jezik. Lijepe recitacije izveli su Lena i Luka Repinc, Teodor Fuljatić i Nikolina Letvenčuk, a uvježbala ih je učiteljica Aleksandra Vračević.

                Članice zbora ‘Karpati’, Marija Poljak i Ankica Holovčuk, također su govorile ozbiljnu i simbolima prepunu poeziju Tarasa Ševčenka, a o njegovom značaju za Ukrajinu prisutnima je govorio Jaroslav Simonov iz ukrajinskog Veleposlanstva. Detalje iz teškog i ugnjetavanog života Tarasa Ševčenka, njegovog značaja za ukrajinski jezik, a time i za Ukrajinu, s osvrtom na pročitanu poeziju, svim prisutnima je govorio Evgenij Pašćenko, voditelj katedre ukrajnistike u Zagrebu.

                Čestitke na uspješnom radu, te na brizi za ukrajinski jezik i kulturu, članovima Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca, uputio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Svima je uputio i čestitku uz obilježavanje Dana škole, župe i općine Lipovljani.

                Za potrebe društva, Evgenij Pašćenko poklonio je Ivanu Semenjuku, predsjedniku ‘Karpata’, knjigu o ukrajinskom stvaralaštvu, u kojoj je dio posvećen i Tarasu Ševčenku. Članovi ‘Karpata’ pripremili su i zajedničko druženje nakon održane književne večeri.

Damir SMETKO