NA IVANJE U PILJENICAMA BOGAT I ZABAVAN PROGRAM ZA POSJETITELJE

Regatom čamaca na Pakri, započelo je obilježavanje blagdana Ivanja u Piljenicama, u ponedjeljak, 29. kolovoza u popodnevnim satima. U središtu sela okupio se velik broj gledatelja i znatiželjnika, a osim regate moglo se uživati u izložbi kolača, nastupu KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, izboru najljepše pregače i pjevanju bećarca.GEDSC DIGITAL CAMERA

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja Ivanja u Piljenicama bila je Udruga žena Mlinarice, uz pomoć Udruge mladih, članova DVD-a i članova Mjesnog odbora Piljenice. Tradicionalnu manifestaciju Ivanja financijski su poduprli Mjesni odbor, Turistička zajednica općine Lipovljani i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

GEDSC DIGITAL CAMERAOve godine vožene su 4 utrke čamaca na Pakri. Za regatu se prijavilo 9 posada, a nakon dva kruga voženje najbrži i najspretniji bili su Stjepan i Josip Mujanić iz Piljenica. Nakon utrke započeo je i svečani program uz Ivanje, kojeg je vodila Melita Lenička, predsjednica Udruge žena Mlinarica. Domaćine iz Piljenica i njihove goste kratko su pozdravili GEDSC DIGITAL CAMERAMario Ribar, načelnik općine Lipovljani i Željko Lenart, direktor Turističke zajednice Sisačko moslavačke županije.

Plesovima obližnje Moslavine, u Piljenicama su se predstavili i članovi KUD-a ‘Lipa’. Nakon kraćeg, ali lijepog ‘Lipinog’ nastupa na otvorenom, prišlo se GEDSC DIGITAL CAMERAizboru za najljepšu pregaču. Svoje pregače, raznovrsnih izrada, ove godine pokazale su 23 domaćice, a za najljepšu je proglašena stara pregača koju je nosila Dragica Filjak iz Nove Subocke. Drugo mjesto pripalo je Branki Marton iz Stare Subocke, a treće mlađahnoj natjecateljki Emiliji Vrapček, koja je nosilaGEDSC DIGITAL CAMERA pregaču udruge ‘Iskra’.

U Društvenom domu u Piljenicama posjetitelji su mogli vidjeti izložbu slikara Zdenke Grgurić i Slavka Blažekovića, a nakon nje i ocijeniti izložbu kolača. Ove godine, prema ocjenama kušača, najbolji kolač je ispekla Manuela Kvaternik, nešto malo manje slađi, na 2. mjestu našao se kolač Melite GEDSC DIGITAL CAMERALenička, a treći, po broju glasova, bio je kolač Melite Kvaternik, sve članice Udruge žena Mlinarice.

Na kraju obilježavanja blagdana Ivanja zapjevao se i bećarac, a pjevače su pratili tamburaši ‘Lipe’.GEDSC DIGITAL CAMERA Bilo je veselih, masnih i smiješnih bećaraca, a 1. mjesto osvojile su:  Subočanke, Đurđica Bojko, Ljubica Svjantko i ekipa. Odmah iza njih 2. mjesto osvojila je Ljubica Jurković, članica Udruge žena Orhideje iz Stare Subocke. Lijep bećarac imale su i gošće iz Ilove, no osvojile su 3. mjesto, glasovima publike. Udrugu žena Ilove zastupale su Marija Pasarić i društvo.

GEDSC DIGITAL CAMERADodjelom nagrada za bećarac, a i ostali izvedeni bećarci bili su vrlo zanimljivi, završio je pripremljeni dio obilježavanja Ivanja u Piljenicama. Slikarima, Nataši Tisaj, Zdenki Grgurić, Slavku Blažekoviću i Vlatki Vidiček – Dam, koji su oslikali autobusno stajalište zahvaljeno je za trud i lijepi rad, a Davoru Tošu za posuđeni kamion, koji je poslužio kao pozornica glazbenom sastavu iz Kutine, koji je dalje zabavljao goste Ivanja u Piljenicama. Zabavom na otvorenom završila je tradicionalna i turistička, pučka manifestacija u Piljenicama.
Damir SMETKO

 

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA4-Ivanje 2155-Ivanje 2306-Ivanje 2751-Ivanje 0312-Ivanje 1583-Ivanje 175GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA