Na Dan pobjede održano misno slavlje i sjećanje na poginule branitelje

         Svečano, ponosno i vjernički obilježen je u ponedjeljak, 5. kolovoza u Lipovljanima, Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Svetom misom za domovinu, svijećama i cvijećem kod Velikog križa na lipovljanskom groblju, odana je počast svim poginulim braniteljima u akciji ‘Oluja’, ali i stradalim tijekom čitavog vremena domovinskog rata.

         U župnoj crkvi sv. Josipa, lipovljanski župnik Tomislav Pavlović, služio je svetu misu na kojoj su bili prisutni veterani domovinskog rata, od kojih je većina sudjelovala u pobjedničkoj ‘Oluji’. Na misnom slavlju bili su i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i njegova zamjenica Ljiljana Tomić, te Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća, zajedno s nekoliko vijećnika Općinskog vijeća Lipovljani.

         Nakon misnog slavlja, sjećanje na ratnike ‘Oluje’, i čitavu tu pobjedonosnu vojnu akciju, nastavljeno je na mjesnom groblju, na koji se došlo u procesiji, zajedno sa župnikom Pavlovićem.

Pjevački zbor ‘Lira’ otpjevao je ‘Bože, čuvaj Hrvatsku’, a članovi Udruge veterana domovinskog rata, ogranak Lipovljani, položili su vijenac i upalili svijeću. Nakon toga, vijenac je položilo i svijeću upalilo i izaslanstvo Općine Lipovljani, a nakon njih i ostalih 10 izaslanstava iz udruga građana općine Lipovljani, među kojima i roditelji poginulih branitelja.

Uz još jednu pjesmu zbora ‘Lira’ i završnu molitvu, koji je vodio župnik Tomislav Pavlović, odana je počast poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima kod Velikog križa. Tako je svečano i ponosno misnim slavljem, cvijećem, svijećama i molitvama, te međusobnim razgovorom o ratnim danima, evocirano sjećanje na dane ponosa. Na dane slave i oslobođenja velikog dijela okupiranog teritorija Republike Hrvatske, od Save sve do Jadransko mora, tijekom akcije ‘Oluja’, prije 24. godine.

Damir SMETKO