MUNTU U KRALJEVOJ VELIKOJ PRATIO VELIK BROJ ŠTOVATELJA TRADICIJE

U Kraljevoj Velikoj, u mjesnoj crkvi, proslavljen je blagdan sv. Antuna Opata, u subotu, 17. siječnja, a nakon misnog slavlja održana je i munta domaćih životinja koje vjernici donose na dar svom zaštitniku. Po lijepom vremenu okupio se velik broj vjernika i štovatelja tradicijskih običaja, no ove godine broj darivanih životinja bio je nešto manji nego prijašnjih godina.

Misno slavlje u crkvi sv. Antuna, u Kraljevoj Velikoj, vodio je Josip Bogović, župnik lipovljanske župe, koji je u homiliji s oltara pozvao vjernike na aktivno življenje svoje vjere. Nečastivi i zlo, kako je rekao, nema ni godišnjeg odmora, ni bolovanja pa treba biti spreman i vjeran Bogu, a primjer za to je i sv. Antun Opat kojeg se upravo slavilo. Zahvalio je vjernicima za sve prinijete darove i naglasio da će se od prikupljenih sredstava urediti nešto potrebno u crkvi.

Da vjernici i mještani Kraljeve Velike i susjednih mjesta, prije svega Lipovljana, vole muntu, tradicionalni način prodaje darovanih životinja, pokazalo se i u subotu, jer je velik dio njih bio nazočan toj interesantnoj javno dražbi. Vjernici su svom zaštitniku na poklon, ove godine, donijeli velik broj peradi i zečeva, dok ostalih vrsta životinja nije bilo. Tako su malo razočarani bili oni koji su očekivali da će moći kupiti prase ili janje, no zato su bolje prošli oni koji vole perad.

Licitirana, odnosno muntana cijena para pijetlova, jer njih je bilo najviše, dosezala je i do 70 kuna, kokoši i pijetla do 50 kuna, patke do 80 kuna, guske do 100 kuna, a najviše je plaćena jedna pura, koja je u tri kruga muntanja, dosegla cijenu od 230 kuna. Bilo je tu još ukrasnih peradi, te više primjeraka zečeva. Kupljena perad i zečevi odmah su plaćani članovima crkvenog odbora i odnošeni su u svoja dvorišta. Muntu je i ove godine vodio Zvonko Andrilović, koji se trudio da muntane životinje svi dobro vide, kako bi se mogla postići najbolja cijena, i da svi zainteresirani kući ponesu željenu životinju.

Sve prisutne na munti, domaćim kolačima i kuhanim vinom počastile su članice Udruge žena Veličanka.

Slijedeća munta, ako bude darovanih životinja, održat će se u lipnju, za proslavu blagdan sv. Antuna Padovanskog.                 (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA