MARICA TISAJ – PREDSJEDNICA ‘LIPE’ JOŠ 4 GODINE

Iz godine u godinu, članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ ostvaruju velik broj nastupa na području općine Lipovljani, u Hrvatskoj, ali i van nje. Svih svojih nastupa i djelovanja KUD-a u prošloj godini, još jednom su se članovi ‘Lipe’ prisjetili na izbornoj godišnjoj Skupštini, održanoj u nedjelju, 11. ožujka.

                Skupštinu je vodila Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, uz članove voditeljstva Mariju Nađ i Marka Brebrića, a na samom početku Skupštine pozdravljeni su gosti i članovi društva.

                Izvješće o radu i nastupima u 20117. godini podnijela je Marica Tisaj, prisjetivši se svakog nastupa i putovanja po Hrvatskoj, ali i u Slovačku. Uz pjesme i plesove lipovljanske sredine, koje članovi ‘Lipe’ baštine još od samog osnivanja društva iz 1921. godine, današnji članovi plešu i druge stilizirane plesove hrvatskih krajeva, ali nastupaju i sa stiliziranim slovačkim plesovima, u suradnji s Maticom slovačkom općine Lipovljani. Suradnja ova dva društva je dugogodišnja i vrlo uspješna na obostrano zadovoljstvo, a nastavit će se i ubuduće.

                Osim nastupa na mnogim folklornim manifestacijama, KUD ‘Lipa’ uspješno svake godine, a tako je bilo i tijekom 2017. godine, uspješno organizira Dječju smotru folklora, Dane KUD-a, a svake godine nastupi i na ‘Lipovljanskim susretima’.

                U prošloj godini ostvarili su ukupni prihod u iznosu 64.818 kuna, od čega od Općine Lipovljani ukupno 41.000 kuna. Za rad društva utrošili su 64.485 kuna. Za ovu godinu planiraju nešto veći prihod u iznosu od 72.500 kuna.  

                Izvješća o radu u prošloj godini na Skupštini su usvojena bez rasprave, kao i plan rada za ovu godinu, pa se prešlo na izborni dio Skupštine.

Dosadašnjem Upravnom i Nadzornom odboru izglasana je razrješnica, a predloženi su kandidati za novo čelništvo KUD-a ‘Lipa’. Velikih promjena nije bilo, pa će u slijedeće 4 godine KUD ‘Lipu’ i dalje voditi Marica Tisaj, a za zamjenicu predsjednice izabrana je Martina Jurić. Tajnica će i ubuduće biti Dragica Knežević, a članovi Upravnog odbora Marija Nađ, Lorena Matejaš, Ivan Toth, Ljubica Babić, Dubravka Musij i Vlado Dorić.  U Nadzorni odbor izabrani su Benito Toth, Siniša Nađ i Stjepan Štavalj.

Nakon izglasanog novog čelništva KUD-a ‘Lipa’, na dosadašnjem radu, ostvarenim nastupima i zajedničkoj suradnji čestitali su im Josip Krajči, u ime Matice slovačke, Mirko Knjižek, u ime Češke besede, Melita Lenička, u ime Matice hrvatske, te Dragutin Pasarić iz Kutine, koji je najavio završetak monografije o ‘Lipi’ i njeno predstavljanje uz ovogodišnje Dane KUD-a. Na velikom broju nastupa i predstavljanju Lipovljana, članovima KUD-a, čestitala je i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, u svoje ime i načelnika Nikole Horvata.

Nakon održane Skupštine članovi KUD-a i njihovi gosti nastavili su se družiti uz mali domjenak, te najavu novih nastupa, a prvi je već za Dan općine Lipovljani.

Damir SMETKO