LONJSKO POLJE MOŽE BITI IZVRSNO TURISTIČKO ODREDIŠTE KONTINENTALNOG TURIZMA

Park prirode Lonjsko polje proteže se jednim dijelom i na području općine Lipovljani, a na vrijednostima parka, očuvane prirode, bogate raznolikosti biljnog svijeta, te mnoštvu ptičjih vrsta, koje obitavaju na ovom području, i općina Lipovljani zasniva svoj turistički razvoj. Stoga je Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani, boravio na Danima otvorenih vrata Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje u Krapju, u subotu, 26. rujna, koji su održani u okviru manifestacije obilježavanja Dana europske graditeljske baštine.

Posavsko selo Krapje, u općini Jasenovac, već 20 godina zasluženo nosi ime – Selo graditeljske baštine, zbog očuvane tradicijske, drvene graditeljske baštine stogodišnjih hrastovih čardaka. Tradicionalno u rujnu obilježavaju Dan europske graditeljske baštine, a jedan od nositelja programa manifestacije je i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

Uz ovogodišnji Dan europske graditeljske baštine i Dane otvorenih vrata, u subotu, 26. rujna u Krapju je, pri Javnoj ustanovi PP Lonjsko polje, otvoren novouređeni prijamni centar vrijedan gotovo 5 milijuna kuna. On će poboljšati rad Javne ustanove s turistima i raznim turističkim grupama. Stoga je Krapje, na Dan europske graditeljske baštine obišao i Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša RH. Domaćin mu je bio Ivor Stanivuković, ravnatelj JU PP Lonjsko polje. Zajedno su obišli upravnu zgradu i novouređeni Centar za posjetitelje, čemu je prisustvovao i Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani.

Ministar Mihael Zmajlović obišao je i tradicijske obrte, među njima i izložbeni prostor Ankice Kurbanović iz Piljenica, koja je u Krapju tijekom manifestacije izlagala svoje heklane rukotvorine. Ministar je pohvalio rukotvorine, kao i zaposlenike JU PP Lonjsko polje na očuvanju i zaštiti tradicijskih vrijednosti.

Dan europske graditeljske baštine u Krapju imao je niz programa. Više KUD-ova pokazalo je svoje narodne nošnje i izvelo kulturno umjetnički program. Uz izlaganje tradicijskih rukotvorina i obrta, bilo je tu umjetničkih programa poput foto radionica i izložbi fotografija, likovne kolonije i izložbe pokućstva posavske kuće, ali i mogućnosti vožnje brodom po Savi.

Lonjsko polje može biti izvrsno turističko odredište hrvatskog kontinentalnog turizma, a dio turističkih obilazaka i ponude može pripasti i području općine Lipovljani. U strategiji razvoja općine Lipovljani planirano je da i na ovom području bude točka ulaza u Lonjsko polje. Ostvarivanje tog plana donijet će dalji razvoj turističke djelatnosti na području općine Lipovljani.

Damir SMETKO