LIPOVLJANSKA DOBRODOŠLICA 21, KONJANIČKOM MARATONU

Jutros je iz moslavačkog sela Volodera krenuo, a u Kutini svečano ispraćeni 21. konjanički maraton arapskih konja. Pokrovitelj mu je Grad Popovača.  Ovogodišnje četverodnevno jahanje u 250 km posvećeno je 3. “kutinskoj” bojni 125. domobranske pukovnije Novska. Ona je u “Oluji” sudjelovala u oslobađanju jasenovačkog područja (prekosavska sela)  do granice na Uni i Hrvatske  Dubice 

U odnosu na dosadašnje maratone  sedmero odvažnih konjanika prati nezapamćena vrućina, ali neobična srdačna dobrodošlica. Doslovce, ona ih ohrabruje za ostvarenje planiranih dionica. To se osobito osjetilo u Lipvljanima. U to  najzapadnije slavonsko  općinsko središte konjanici  su ujahali  nakon  kilometara uz rijeku Ilovu i Pakru.  

Zatekli su se tu  u podne  poslije mise za domovinu u župnoj crkvi sv. Josipa. Jednako su im prijali hladovina stoljetnog  parka i pljesak okupljenih Lipovljanaca. Među njima  u suglasju  skladnog  životu ove općine mladi bili u hrvatskoj, slovačkoj, češkoj i ukrajinskoj nošnji. Iskrene riječi zahvale za  izniman napor  koji jahači čine s ponosom, uputio  im je  općinski načelnik Nikola Horvat.  Zahvalio je  što uz Domovinski rat  jašući moslavačkim i slavonskim krajem  promiču i priredbe koje okupljaju u zajedništvu,   a posebno  ovdašnje skorašnje Lipovljanske susrete (krajem kolovoza). I najmlađi koji su strpljivo čekali  došli su na svoje.

Susretljivošću konjanika našli su se u sedlu, a roditelji to dakako bilježili kamerom. Nakon višesatnog odmora pod lipovljanskim krošnjama,  konjanici su na putu  prema Staroj Subockoj kraj Novske.  Tu će nakon projahanih  60-ak kilomatara i noćiti.  Poseban svečani doček očekuje se sutra predvečer u Jasenovcu.

(Dragutin Pasarić)