LIKOVNA KOLONIJA ZALJUBLJENIKA U KIST I BOJE ODRŽANA JE NA OPEKAMA

Na Opekama kod Kraljeve Velike, živopisnom terenskom učilištu Šumarskog fakulteta u Zagrebu, u krilu hrastove šume obasipane prvim žutim listovima jesenskog kolorita, održana je tradicionalna likovna kolonija likovnih amatera općine Lipovljani. Listopadske boje po platnima došlo je prosipati nevelik, ali vrijedan, broj zaljubljenika u kistove i boje, u subotu, 4. listopada.

Dočekali su ih Zdenka Kokolek, iz Udruge žena ‘Veličanke’ iz Kraljeve Velike, u okviru koje djeluje i likovna grupa, i Ivica Ico Bilandžić, cijenjeni slikar iz Kutine, koji je mentor većini članova likovne grupe s područja općine Lipovljani.

Jutarnja magla na Opekama dala je okupljenim likovnjacima poticaj da se rasprede sa štafelajima i bojama, po ovom vrlo lijepom biseru na licu jedinstvenih i snažnih hrastoviH šuma lipovljanske općine. Neki su crtali lokalitet Opeke, a nekima je inspiracija za sliku bila okolna šuma, rosna i ne do kraja raspoznatljiva od magle i još uvijek mokra od nedavnih visokih, poplavnih voda. I dok su se uljene boje razlijevale na štafelajima, oživljavajući Opeke i njihovu okolicu na slikarskim platnima, prisutnu grupu likovnih zanesenjaka obišao je i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, te Miro Horvat, dopredsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani, dajući im tako podršku u radu.

U dvosatnom posjetu zahvalili su svakom ponaosob na odazivu i dolasku na likovnu koloniju i na stvaranju likovnih djela koja će ostati općini Lipovljani i Šumarskom fakultetu. Općinski čelnici pohvalili su rad organizatora i mentora ovih likovnih amatera, koji zdušno bilježe najljepše i najnježnije detalje s područja općine Lipovljani na platnima punima listopadskih boja Lipovljana i okolice.

Na ovogodišnjoj likovnoj kolonije sudjelovali su: Zdenka Kokolek iz Kraljeve Velike, Ivana Kozina i Lidija Pavičić iz Lipovljana, Ivanka Grgurić iz Poljane, Jasna Sabljak, Dubravko Malleg, Milan Čorak i Zlatko Žagar iz Novske, Ivica i Ana Bilandžić, te Vlatka Dam iz Kutine, Marija Pukec iz Popovače i Dragan i Edina Šalić iz Siska.

Nakon održane likovne kolonije, slikari amateri na likovnoj kolonije Opeke 2014. zajednički su objedovali, družili se i dogovarali daljnje zajedničke likovne kolonije i izložbe svojih radova.

(Damir SMETKO)

Fotografije u galeriji

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA