LIKOVNA KOLONIJA U SRCU STARE HRASTOVE ŠUME

Likovna kolonija ‘Listopadske boje Lipovljana’ i ove godine održana je na Opekama, u srcu kozarčeve, stare hrastove slavonske šume, na prostoru Šumarskog fakulteta Sveučilišta iz Zagreba, i uz potporu GEDSC DIGITAL CAMERAOpćine Lipovljani. Na koloniji je sudjelovalo do sada najveći broj slikara, a nastali radovi bit će donirani Šumarskom fakultetu i Općini Lipovljani, a dio će ostati u fundusu likovne grupe SOL za izložbe i predstavljanje njihovog rada.

GEDSC DIGITAL CAMERASunčano i toplo vrijeme, i izuzetno lijepi ugođaj Opeka, okruženih starom hrastovom šumom, po kojoj se prelamala jesenska sunčeva svijetlost, u subotu, 1. listopada, bio je inspiracija za 20-tak samoukih slikara, ljubitelja kista i boja, od Siska, preko Kutine, Lipovljana i GEDSC DIGITAL CAMERANovske, sve do Slavonskog Broda. Stvorili su tako, na Opekama, novih 30-tak likovnih radova. Ona svjedoče o njihovom raspoloženju i samoukom umijeću prepoznavanja najljepših detalja prirode i života, koji nas okružuju, i njihovom uspješnom prenošenju na likovno platno.

GEDSC DIGITAL CAMERAGrupa SOL, slikari općine Lipovljani, na čelu sa Zdenkom Kokolek, bili su domaćini, ali i sudionici ovogodišnje likovne kolonije na koju su im došli mnogobrojni prijatelji i poštovatelji Lipovljana, Kraljeve Velike i Opeka. Iz Novske su na koloniji slikali: Milan Čorak, Vjekoslav Marenčić, Štefica Oljača, Miro Margetić, Sanela Kaja Rogulja i Dubravko Malleg, a Ilija Gregurić i Ivanka Mamić došli su iz Starog Grabovca. Vesna Šepović došla je iz Jasenovca, Branka Vrbanić, Borislav Tutić, Marina Mikulić i Ivica Bilandžić iz Kutine, Slavko Blažeković Ilaća iz Lonje, Edina i Dragan Šalić iz Siska, Jozo Pišković iz Slavonskog Broda, te uz Zdenku Kokolek članovi SOL-i, na koloniji su bile: Ines Babić, Viktorija Šadek, Ivanka Ljubica Kozina i Ankica Kozić.

Ovogodišnju likovnu koloniju na Opekama obišli su Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i Tomislav Lukšić, zamjenik načelnika općine Lipovljani. Slikarima su se zahvalili za dolazak, pohvalili njihove radove i podržali ih u njihovom bavljenju likovnom umjetnošću.

Nakon gotovo petosatne likovne kolonije radovi su privremeno bili izloženi na Opekama, a samouki slikari nastavili su se družiti uz zajednički ručak, koji je osigurao Šumarski fakultet. Nakon njega družili su se uz šetnju po prelijepoj hrastovoj šumi i njenim prvim naznakama jesenskih, listopadskih boja, i nekih novih slikarskih motiva.

Damir SMETKO

GEDSC DIGITAL CAMERA