KRIŽEVAČKI BISKUP NIKOLA KEKIĆ NA PROŠTENJU GRKOKATOLIČKE ŽUPE U LIPOVLJANIMA

Treće adventske nedjelje, 14. prosinca, u Grkokatoličkoj župi Bezgrješnog začeća sv. Ane u Lipovljanima, održano je zajedničko misno, odnosno liturgijskog slavlje, grkokatolika i katolika, i svečanost proštenja župe i blagdana Bezgrešnog začeća sv. Ane. Misno slavlje, odnosno svetu liturgiju, predvodio je mons. Nikola Kekić, biskup Križevačke biskupije u koncelebraciji s okupljenim svećenicima Novljanskog dekanata Požeške biskupije.

Domaćin, otac Igor Grahovac-Fedešin zajedno s predstavnicima crkvenog odbora dočekao je biskupa mons. Nikolu Kekića, a na ulazu u župnu crkvu sv. Ane pozdravile su ga i djevojke u ukrajinskim narodnim nošnjama, dočekavši ga s kruhom i solju.

Biskup Nikola Kekić vodio je svečanu svetu liturgiju u koncelebraciji s župnicima Novljanskog dekanata Požeške biskupije. U zajedništvu i molitvi bili su tu župnici Milan Vidaković i Pavao Mokri iz novljanskih župa, Ivan Bošnjak, župnik iz Rajića, Đuro Cvitić, župnik iz Jasenovca i Josip Bogović, župnik lipovljanske župe, uz grkokatoličke svećenike oca Ivana Birščevskog iz Sibinja i oca Igora Grahovca-Fedešina, župnika lipovljanske GKT župe.

Misno slavlje pjevanjem su pratili članovi crkvenog zbora i zbora Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, a za vrijeme pričesti i na kraju liturgije pjevali su članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ iz Lipovljana.

Vjerničkom zajedništvu svojim prisustvom svjedočili su Mario Ribar, općinski načelnik Lipovljana, Mirjana Faltis i Marija Duda, ravnateljice Osnovne škole i Dječjeg vrtića u Lipovljanima, te Vlado Klasan, gradonačelnik Novske i Jure Klišanin, načelnik Policijske postaje Novska.

Nakon molitvi i čitanja Evanđelja, biskup križevački Nikola Kekić govorio je o važnosti priprave kršćana za Božić, o prisjećanju na praoce i oce Sina Božjeg, ali i na obiteljska stabla svakog vjernika, kojih se tijekom liturgija prisjećaju dvije nedjelje pred Božić, te o ljepoti zajedništva misnog slavlja, poput ovog u Lipovljanima, koje samo potvrđuje istinu o jednoj crkvi s dva obreda. Zato je posebno zahvalio svima katolicima koji su bili nazočni na zajedničkom misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Ane u Lipovljanima i braći svećenicima Novljanskog dekanata.

Misno slavlje završilo je pjevanjem Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’, a svečanost proštenja nastavljena je zajedničkim druženjem  i ručkom u župnom dvoru. Tijekom zajedničkog druženja Mario Ribar, općinski načelnik Lipovljana zahvalio je biskupu Nikoli Kekiću za dolazak u Lipovljane, a naglasio je svoju sreću duhovnim i svjetovnim zajedništvom u Lipovljanima jer na području općine složno žive pripadnici 13 različitih naroda, po čemu se ova sredina i prepoznaje.

Za obilježavanje proštenja župe i blagdana Bezgrješnog začeća sv. Ane još jednom se zahvalio i biskup Nikola Kekić, najprije braći svećenicima, a potom vjernicima i članovima Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinca ‘Karpati’. Zahvalio je i za zajedničku suradnju i pjevanje u crkvi i zamolio da se tako nastavi i ubuduće, zadovoljno potvrdivši da su Lipovljani jedinstveno mjesto u našoj Domovini u kojem složno rade i žive pripadnici raznih naroda.              (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA