‘Kreativni čitatelji’ novi je projekt Osnove škole iz Lipovljana, koji će se financirati iz programa Erasmus+ EU

         U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima, u četvrtak, 10. listopada predstavljen je novi projekt ove škole koji će se financirati iz Erasmus+ programa Europske unije. Kroz njegovu provedbu pokušat će se naći rješenja i načini poticaje kreativnog pristupa čitanju knjiga i obradi lektire tijekom obrazovanja učenika i njihovog učenja materinskog jezika.

         Nositelj projekta razvijanja čitalačke pismenosti, pod imenom Kreativni čitatelji/Creative Readers, je Osnovna škola iz Lipovljana, a partneri su joj škole koje imaju slične ciljeve iz Češke, Latvije, Sjeverne Makedonije i Grčke. Ukupna vrijednost projekta, koja je odobrena za svih 5 škola, za provođenje ovog projekta je 112.070 eura, odnosno oko 840.000 kuna, a od toga Osnovnoj školi u Lipovljanima, kao nositelju projekta odobreno je 29.740 eura, odnosno nešto više od 220.000 kuna.

         Provođenje projekta Kreativni čitatelji trajat će 2 godine, od početka rujna ove godine, do kraja kolovoza 2021. godine. Projekt je predstavila Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca i pravna zastupnica ovog projekta, a koordinatorica projekta je učiteljica Kristina Kos. Na izradi projekta radile su učiteljice hrvatskog jezika Ksenija Jurić i Sanja Vitman Đurij, učitelj Ivan Tutić, te učiteljice razredne nastave Sanja Budimir, Marija Žilka Skoko i Sanja Pavić i knjižničarka Melanija Milović.

         Razmjena iskustava dobre praksa, odnosno početak provođenja projekta, kreće od 14. do 18. listopada, u Osnovnoj školi u Lipovljanima, gdje dolaze po dvoje učitelja iz partnerskih škola. Ovog puta učitelji će biti sami, a u slijedećim razmjena iskustava sudjelovat će po dvoje učitelja i po 5 učenika iz svake škole. Nakon Hrvatske, projekt se nastavlja u Češkoj,  a završit će u Latviji.

         Na predstavljanju vrijednog projekta iz Erasmus+ programa EU, bile su Zrinka Štajduhar i Vlasta Mesić, savjetnice Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika Općine Lipovljani.

Damir SMETKO