KAZALIŠNIM NASTUPOM I ČEHANJEM PERJA POPRAĆENA JE SKUPŠTINA ‘MLINARICA’ IZ PILJENICA

Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica već 11 godina uspješno djeluju, prije svega u svom mjestu, no njihova aktivnost zamijećena  se i u susjednim sredinama. Surađujući sa sličnim udruga s područja općine Lipovljani, ali i s područja gradova Novska i Kutina, i tako uspješno predstavljaju Piljenice i općinu Lipovljani.

                Izvješće o radu u protekloj godini, na godišnjoj Skupštini, održanoj u subotu, 3. ožujka, svojim članicama i gostima iznijela je Olivera Letvenčuk, predsjednica ‘Mlinarica’. U nizu lanjskih aktivnosti, najvažnijim im se čini promocija drugog izdanja njihove knjige ‘Od mlinskog kotača do ivanjskih kolača’, u okviru kulturne manifestacije ‘Rijeka, šuma, nebo 2017’. U udruzi djeluje ukupno 25 članica, a dobro je i to što je prošle godine u udrugu učlanjeno 5 mlađih članica.

                Za uspješan rad u prošloj godini, na godišnjoj skupštini, pohvalio ih je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, i zahvalio im za svaki sat proveden u radu za udrugu, ili za svoje naselje, za njihovu humanitarnu djelatnost, za programe očuvanja tradicijske kulture. Obećao im je da će ih Općina Lipovljani i dalje financijski pratiti i podržavati njihov rad.

                Nakon održane godišnje Skupštine na kojoj su usvojena izvješća o radu i financijskom poslovanju, te Plan rada i financiranja za 2018. godinu, Melita Lenička najavila je, za svoje članice, ali i za okupljene goste, nastup amaterske kazališne grupe ‘Beskućnici’ iz Repušnice, uz održavanje čehala. ‘Beskućnici’ su izveli predstavu ‘Ljubavni sastanak’, i zaradili veliki pljesak pune dvorane Društvenog doma u Piljenicama.

Nakon njih članovi folklorne i tamburaške grupe Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ iz Lipovljana, izveli su kraći prikaz čijanja perja kroz pjesme i pošalice, što je bio uvod u čehanje perja za sve prisutne. U goste Mlinaricama, na čehalo, došle su članice susjednih udruga žena iz Stare i Nove Subocke, te iz Kraljeve Velike i Lipovljana.

Sadržajna večer u Piljenicama završila je zajedničkim druženjem, uz glazbu i pjesmu, te raznolike i fine kolače piljeničkih ‘Mlinarica’.

Damir SMETKO