KAZALIŠNA VEČER ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

Raznolikost djelovanja udruga nacionalnih manjina

KAZALIŠNA VEČER ČEŠKE BESEDE OPĆINE LIPOVLJANI

 

Da samo pjesma i ples nisu jedini oblici koje njeguju i pokazuju udruge nacionalnih manjina, dokazala je u subotu, 19. listopada, Češka beseda općine Lipovljani, koja  je za svoj članove, ali i sve stanovnike Lipovljana priredila kazališnu večer. Na njoj su članovi Češke besede iz Ivanovog Sela izveli kazališnu predstavu na češkom jeziku.

Svake jeseni, već niz godina, najavu bogate jesensko-zimske sezone nastupa, Češka beseda općine Lipovljani započinje kazališnom priredbom. Ove godine za stotinjak gledatelja glumci amateri, članovi Češke besede Ivanovo Selo, izveli su u lipovljanskom Društvenom domu, komediju u dva čina ‘Podhorský penzion’ autora Lumíra Kubátka. Poslije njih nastupila je pjevačka skupina i glazbena skupina Češke besede općine Lipovljani, a na kraju je kratak recitatorski i plesni  program izvela i grupa učenika češkog jezika iz osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima.

Raznim i veselim zgodama, koje se događaju mlađem društvu momaka i djevojaka u ‘Podhorskom penzionu’, a nakon što se mladi par okladi oko svojih zaruka, nasmijali su se prisutni gledatelji u lipovljanskoj dvorani. Mlada ekipa glumaca amatera prilično je vjerno dočarala zgode i nezgode koje donose nerazborite oklade, sa dvije, tri izvrsno odigrane ženske uloge. Izvedba na jeziku izvornog teksta, ovog puta češkom jeziku, predstavi uvijek daje dodatnu draž i svi poznavatelji češkog jezika mogli su još jednom uživati u vrlo zanimljivoj komediji i dosjetkama poznatog češkog humora.

U veselom tonu, nakon odigrane jednosatne kazališne predstave, nastavio se program na večeri Češke besede općine Lipovljani. Pjevačka skupina domaće Besede izvela je nekoliko pjesama na hrvatskom i češkom jeziku, a potom je nekoliko skladbi odsvirala glazbena skupina čijih je članova sve više s različitim puhačkim glazbalima.

Večer kulturnih sadržaja zaključila je dječja folklorna skupina učenika Osnovne škole iz Lipovljana, koji uče češki jezik, a Češka beseda općine Lipovljani podupire njihov rad. Pod vodstvom učiteljice češkog jezika Danijele Gjura, izveli su recitacije, ples i monolog, primjereno programu učenja češkog jezika.

Ugodnu večer, punu kulturnih sadržaja, u kojoj su naviše dobili oni koji govore i razumiju češki jezik, što je i osnovna namjena takvih programa Češke besede, zaključio je Mirko Knjižek, predsjednik ČB općine Lipovljani. Zahvalio je mladim glumcima iz Ivanovog Sela, pjevačima i sviračima, te učiteljici Danijeli Gjura i učenicima češkog jezika koje je darivao i slatkišima.

Za uspješan nastup izvođači programa počašćeni su večerom, a svi su se uz češke i hrvatske pjesme nastavili družiti u lipovljanskom društvenom domu u okviru ‘Večeri kulture’ Češke besede općine Lipovljani.  (D. SMETKO)