Kali- Kaljske ribarske noći i obilježavanje Svetog Lovre

Članovi MPZ LIRA i KUDA LIPA Lipovljani u petak 08. Kolovoza 2014. Godine  na poziv Općine Kali uputili su se na otok Ugljan . KUD LIPA i MPZ LIRA  sudjelovali su  obilježavanju ribaskih noći u Kaliju. Prva destinacija koju su Lipaši i Zboraši posjetili bio je Zavičajni muzej u Zadru. U muzeju nas je dočekao ravnatelj muzeja gospodin Dražen Samardžić, sa znamenitostima muzeja upoznala nas je kustosica muzaja. Svi smo pomno pratili predavanje i upijali svaku riječ. Trajektom smo prešli na otok Pašman, uputilli smo se u malo mjesto Dobropoljana u restoran Zrinski , uz ugodne domaćine dio nas je proveo vrijeme ručka dok su ostali članovi vrijeme iskoristili za kupanje.

Slijedi put za Kali. Kod turističke zajednice čeka nas načelnik  općine Duško Vidov, predsjednica KUDA Pobratimi i posestrime i predsjednik  crkvenog zbora Kali Marinko  Rušev – Bepo  te brojni domaćini.  Raspoređeni smo po kućama. U 19 sati počeo je mimohod. Moram istaknuti da su dva kulturno umjetnička društva odmah našla zajednički jezik, bilo je prekrasno vidjeti kolo u kojem su zajedno plesali Lipaši i Pobratimi i posestrime, naravno pridružili su nam se i članovi MPZ LIRA. Program se nastavio na rivi, sve je bilo spontano . Članovi KUDa LIPA brojnoj publici predstavili su se Pjesmamai plesovima Slavonije i Lipovljanskim kolim. Gost večeri bio je Goran Karan.

Subota – 09. Kolovoza 2014.  rezervirana je za krstarenje ribarskim brodovima, za nas sa kontinenta bio je to poseban izazov . Na ribarskim brodovima uz hranu, piće i glazbu proveli smo tri prekrasna sata. Brodovi su se kretali Zadarskim kanalom.

U 18 sati u crkvi Svetog Lovre organizirana je Sveta misa kojoj su sudjelovali članovi MPZ LIRA i KUDA LIPA, potom je slijedila procesija i posveta ribarskih brodova. Kulturno umjetnički program u kojem su nastupile  Mažuretkinje, KUD LIPA i MPZ trajao je do 21 sat, gost večeri bio Željko Bebek. Članovi KUDA LIPA predstavili su se slovačkim plesom Šariš polkom, MPZ LIRA pod vodstvom profesora glazbe Franje Rodića izveo je splet slavonskih i dalmatinskih pjesama. Slijedila je nezaboravna večer kojoj su doprinijeli članovi tamburaške i folklorne skupine KUDA LIPA, te MPZ LIRA.  Bilo je prekrasno vidjeti masu razdraganih ljudi koja nas je pratila.

Nedjelja- 10. Kolovoza 2014. – blagdan Svetog Lovre

Sveta Misa počela je u 10,30 sati, uz brojne vjernike misu uz članove crkvenog zbora Kali pratili su i članovi MPZ LIRA Lipovljani.

Nakon ručka slijedio je povratak u Lipovljne . Na rastanku sa načelnikom općine Kali i domaćinima zborom i KUDOM Kali dogovorili smo daljnju suradnju . Na otocima Pašmanu i Ugljanu te u Bibinju upoznali smo brojne prijatelje s kojima održavamo suradnju, stoga smo pri povratku iz Kalija svratili kod naših dragih prijatelja u Dobropoljanu . U ugodnoj atmosferi proveli smo dva sata. Prekrasan boravak na otocima mora se skratiti , jer smo vezani za trajekt koji ne može  čekati. Druženje KUDA LIPA i MPZ LIRA pjesmom je nastavljeno u autobusu. Vrijeme nam je brzo prošlo, u Lipovljane smo stigli u kasnim večernjim satima puni prekrasnih dojmova i utisaka , bogatiji za novo iskustvo. Zahvalni smo našim dragim domaćinima posebno načelniku Općine Kali gospodinu Dušku Vidovu koji je uložio veliki trud i napor da se ovaj naš susret održi. Hvala gospodinu Marinku Ruševu – Bepu i naravno članovima KUDA Pobratimi i posestrime , te članovima crkvenog zbora Kali, posebna hvala svim Lipašima i Zborašima na prekrasnoj suradnji. (Marica B.)

Fotografije u Galeriji:

12-100_6653