Jednoglasno usvojen plan aktivnosti i projekata u iznosu od 350.000 kuna

         Članovi Matice slovačke iz Lipovljana, održali su u subotu, 7. prosinca redovnu Skupštinu, na kojoj su usvojili prijedlog aktivnosti Matice slovačke u 2020. godini i financijski plan koji prati ostvarenje pripremljenih projekata i aktivnosti ove udruge u idućoj godini. Skupštinu je vodio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, koji je obrazložio predložene projekte i aktivnosti.

         Okupljenim članovima Matice slovačke Lipovljani, prije početka samog rada, zapjevali su, i zaplesali članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ i članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’. Uz slovačku i hrvatsku himnu ‘Lira’ je zapjevala još dvije slovačke pjesme, a dječja skupina plesača KUD-a ‘Lipa’, uz pratnju svojih tamburaša, izvela je slovačke plesove i dječje igre. Nakon njih i muška pjevačka skupina ‘Orava’ iz Međurića zapjevala je slovačke pjesme. Članovi ‘Lire’ i ‘Lipe’, kolektivni su članovi Matice slovačke Lipovljani, i zajednički partneri na ostvarenju matičinog programa.

         Projekte i aktivnosti Matice slovačke vezane za kulturni amaterizam, za manifestacije, za izdavaštvo, organiziranje manifestacija na nivou Saveza, za projekte vezane uz uređenje i redovno održavanje Slovačke kuće u Lipovljanima i ostalo, detaljno je obrazložio Josip Krajči, predsjednik udruge.

         Planiranu vrijednost svakog projekta i svih troškova Matice slovačke u 2020. godini obrazložila je Anđelka Štelma, blagajnica udruge. Sveukupni prihodi za iduću godinu planirani su u iznosu od 350.000 kuna, uz napomenu da se može dogoditi da se za sve projekte ne ostvare planirana sredstva.

         Najviše sredstava očekuje se od Ureda za ljudska prava Vlade RH, u iznosu od 147. 000 kuna, te od Savjeta za nacionalne manjine RH, u iznosu od 100.000 kuna. Za rad Matice slovačke iz proračuna Općine Lipovljani planirano je 16.000 kuna, iz Ureda župana i Sisačko-moslavačke županije planirao je 11.000 kuna. Donacija matične države Slovačke očekuje se u nešto većem iznosu od 27.000 kuna.  

         Iako je godišnji proračun, u iznosu od čak 350.000 kuna velik iznos za rad jedne udruge građana, on je odraz dugogodišnjeg, sistematskog rada u pisanju i kandidiranju projekata, i pronalaženju raznih izvora financiranja. Matica slovačka Lipovljani u idućoj, 2020. godini financirat će se iz 9 izvora financiranja, pa ne čudi iznos ukupno planiranih prihoda.

         Nakon saslušanih prijedloga aktivnosti i planiranih prihoda, za njihovo ostvarenje, članovi Matice slovačke jednoglasno su prihvatili plan rada i financijski plan za iduću godinu. Od 118 članova na ovoj Skupštini okupio se 71 član, prema izvješću Vlade Turasa, predsjednika Verifikacijske komisije ove Skupštine.

         Pri kraju Skupštine o zajedničkom ostvarenju programa, nastupima i predstavljanju Matice slovačke, govorile su Nevenka Zorić, predsjednica zbora ‘Lira’ i Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’. Prigodne riječi i božićnu čestitku svim članovima uputio je i Ivan Hudec, počasni predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Članovi slovačke Matice ovu godinu, završili su zajedničkim druženjem, u Društvenom domu u Lipovljanima.

Damir SMETKO