JAROSLAVA GALIK, PREDSJEDNICA FEDERACIJE RASELJENIH LEMAKA, POSJETILA UKRAJINCE U LIPOVLJANIMA

Jaroslava Galik, predsjednica Svjetske federacije raseljenih Lemaka (SFULO) iz Lyvova u Ukrajini, boravila je u Lipovljanima, u radnom i svečanom posjetu lipovljanskim Ukrajincima organiziranim u Kulturno-prosvjedno društvo ‘Karpati’. Osim susreta s mnogobrojnim Ukrajincima, u subotu, 6. listopada, prisustvovala je i tradicionalnoj ukrajinskoj manifestaciji ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’.

                Susret s Jaroslavom Galik, započeo je polaganjem vijenca na spomenik Tarasu Ševčenku, velikanu Ukrajine, ispred društvenih prostorija KPD ‘Karpati’, u dvorištu grkokatoličke župe u Lipovljanima. Potom je u društvenim prostorijama održano druženje i  razgovor s Jaroslavom Galik, koja je prvi puta boravila u Hrvatskoj, kao predsjednica Svjetske federacije raseljenih Lemaka, etničke skupine Ukrajinaca, raseljenih po svijetu, ne svojom voljom, već progonima vlasti bivšeg SSSR-a i Poljske.

                Jaroslava Galik, predstavila se prisutnim članovima ‘Karpata’ i njihovim gostima, naglasivši kako ih je došla upoznati s radom Svjetske federacije raseljenih Lemki, te saznati kako žive i koliko Lemaka i njihovih potomaka ima u Hrvatskoj. Želi da i oni budu organizirani u ovu organizaciju i da budu evidentirani, kao i njihovi preci, u knjigama o životu i sudbinama raseljenih Lemaka.

                Sa doseljavanjem Ukrajinaca u Lipovljane i Novu Subocku, koje je počelo prije 124. godine, a među kojima su prvi doseljenici bili baš iz Lemkivšćine i Galicije, sve prisutne, i cijenjenu gošću  Jaroslavu Galik, upoznao je Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’. O doseljavanju Ukrajinaca u Hrvatsku i bivšu državu Jugoslaviju još su govorili Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, u koju je udruženo 10 društava Ukrajinaca iz Hrvatske, te Bogdan Vislavski, član SFULO-a.

                Zahvalu za dolazak u Lipovljane cijenjenoj gošći Jaroslavi Galik, uputio je i Nikola Horvat, načelnik općnine Lipovljani, koji ju je upoznao s multikulturalnošću općine Lipovljani i izuzetno dobroj suradnji s društvom ‘Karpati’.

                Nakon otvorenog razgovora o radu Svjetske federacije raseljenih Lemki, te o zapisivanju i publiciranju njihovih sudbina završen je susret s Jaroslavom Galik, predsjednicom SFULO. Ona je nastavila sudjelovati u programu članova ‘Karpata’, na ‘Večeri ukrajinske pjesme i plesa’.

Damir SMETKO