IZVRSNI NASTUPI MLADIH FOLKLORAŠA NA ‘DJEČJIM FOLKLORNIM SUSRETIMA’ U LIPOVLJANIMA

Članovi KUD-a ‘Lipa’ bili su po 4. puta zaredom domaćini ‘Dječjih folklornih susreta’, u Društvenom domu Lipovljani, priredbe koja je održana pod pokroviteljstvom Turističke zajednice općine Lipovljani. ‘Dječji susreti’ održani su u subotu, 1. ožujka, a uz domaćine iz KUD-a ‘Lipa’ i folklornu skupinu lipovljanske Osnovne škole Josipa Kozarca, nastupili su još dječja skupina KUD-a Graničar iz Lužana, u Brodsko-posavskoj županiji, KUD-a Desinec iz Desinca, u Zagrebačkoj županiji, i KUD-a ‘Zlatko Baloković’ iz Krapinskih Toplica, u Krapinsko-zagorskoj županiji.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Priredbu je otvorila Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’ pozdravivši okupljene gledatelje, goste i sudionike ‘Dječjih susreta’. Istakla je da KUD ‘Lipa’ ove godine obilježava 90. obljetnicu rada i predstavljanja Lipovljana u Hrvatskoj i u inozemstvu. Pored njegovanja hrvatskog folklora, njeguju i folklor slovačke nacionalne manjine, u suradnji s Maticom slovačkom u Lipovljanima. Također su organizatori više kulturnih priredbi u Lipovljanima, među kojima i ove, ‘Dječjih folklornih susreta’ na kojoj se pokazuje u kojoj mjeri, u svojim Društvima, prenosimo tradicijske i folklorne vrijednosti na najmlađe generacije – istakla je, u pozdravnom govoru, Marica Tisaj na početku ‘Susreta’.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U ime općine Lipovljani sve sudionike, goste i gledatelje pozdravila je i Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani i proglasila ovogodišnje ‘Dječje susreta’ otvorenim.

Da pokažu kako se uspješno radi s mladima, prvi su nastupili domaćini, najmlađi članovi KUD-a ‘Lipa’. Broje 70 članova, rade pod stručnim vodstvom voditelja Tihomira Krmeka i profesora glazbe Franje Rodića. Djeluju u tri skupine mlađa, starija i tamburaška skupina. Mlađa skupina KUD-a ‘Lipa’ pored hrvatskog, njeguje folklor slovačke nacionalne manjine, a tijekom godine ostvare niz nastupa. Prisutni su na smotrama slovačkog folklora u RH, a odlaze i u Slovačku. Članovi mlađe i tamburaške skupine 2013. godine sudjelovali su ‘Dječjim Vinkovačkim jesenima’. Na 4. ‘Susretima’ predstavili su se pjesmama i igrama Slavonije, a koreografiju je postavio Tihomir Krmek, uz pratnju tamburaške skupine.

Nastup mladeži KUD-a ‘Lipa’ bio je odličan, a slijedili su članovi KUD-a Desinec. Dječja skupina KUD-a Desinec počela je s radom 2008. godine, broji 35 članova, a rade u dvije skupine. Mlađa skupina dobnog je uzrasta 5-10 godina, a starija skupina dobnog je uzrasta 10-15 godina. U toku godine ostvare niz nastupa, posebno bi izdvojili nastupe na regionalnoj smotri folklora u Jastrebarskom i županijskoj smotri dječjeg folklora u Samoboru, od 2009. do 2013., nastup na Međunarodnom folklornom festivalu djece i mladih u Zagrebu, nastup na završnom koncertu u Koncertnoj dvorani Lisinski, te nastup na ‘Đakovačkim vezovima 2013’. KUD Desinec organizator je Dječjeg festivala ‘Moje kolo malo’ koji okuplja djecu iz raznih krajeva Lijepe naše. Na pozornic i u Lipovljanima najprije su se predstavili Polkama i Drmešom desinečkog kraja. Voditelj je Jelena Režek, a glazbenu skupinu vodi Ivan Hlebić.

Nastup članova KUD-a Desinec bio je odličan, a nakon njih na pozornicu se došli Slavonci – članovi KUD-a ‘Graničar’ iz Lužana.

Kulturno umjetničko društvo ‘Graničar’ osnovano je 1925. godine, a broji oko 70 članova. Rade u tri sekcije: odrasla folklorna, dječja folklorna i mala tamburaška sekcija. Značajne nastupe ostvarili su na Brodskom kolu, Đakovačkim vezovima, Vinkovačkim jesenima… U siječnju, na početku svake godine organiziraju tradicionalno čijalo perja. Na ovim, 4. ‘Susretima’, predstavili su se plesom ‘Mi smo seke bosonoge…’, a koreografiju je postavila Anita Lovrić. Voditelji skupina su Anita Lovrić i Danijela Vinković, a nastup su glazbeno pratili mali tamburaši KUD-a ‘Graničar’ iz Lužana.

Pjesme i dječje igre bile su odlično izvedene, a nakon njih lipovljanskoj publici predstavili su se i mladi folkloraši iz Hrvatskog zagorja. KUD ‘Zlatko Baloković’ osnovan je 1978. godine u Krapinskim Toplicama, broji oko 100 članova, okupljenih u četiri sekcije: mješoviti pjevački zbor, likovna, tamburaška, te folklorna sekcija koja djeluje u četiri uzrasta. Mogu se pohvaliti brojnim nastupima diljem Hrvatske, ali i inozemstva. U Lipovljanima su se predstavili plesom ‘Polegla trava detelina’. Koreografiju je postavila Petra Lovrenčić- Lončar, uz pratnju tamburaške skupine koju vodi Siniša Miklaužić.

I članovi KUD-a iz Krapinskih Toplica izveli su kvalitetan program, a onda su na pozornicu došli, ponovo, mladi članovi KUD-a Desinec i izveli drugi dio pripremljenog nastupa, uglavnom plesova, pod nazivom ‘Išla jesen širom po polju’. I opet su razveselili i oduševili gledatelje 4. ‘Dječjih folklornih susreta’.

Na kraju ovogodišnjeg nastupa najmlađih folkoraša u Lipovljanima, još jednom su se na pozornicu popeli domaći izvođači. Ovog puta bila je to Folklorna skupina OŠ Josip Kozarac, Lipovljani koja djeluje dvije godine, a okuplja učenike drugog razreda osnovne škole. Učenici njeguju narodne običaje iz Slavonije, Posavine i Međimurja. Svojim nastupima upotpunjuju različite školske svečanosti poput priredbe za Božić, Dan škole i slične prigode. Folklorna skupina od 30-tak učenika predstavila se je dječjim pjesmama i plesovima Slavonije. Voditeljica skupine je Ivana Toth, a nastup je izveden uz pratnju tamburaške skupine osnovne škole, čiji je voditelj profesor glazbe Franjo Rodić.

Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’ još jednom je zahvalila svim izvođačima programa, te uz pomoć voditeljice programa Danijele Zrinski podijelila je prigodne poklone i zahvalnice.

Osim pokazivanja folklornog nastupa, ‘Dječji folklorni susreti’ prilika je i da se najmlađi ljubitelji tradicijske baštine iz svih krajeva naše zemlje zajedno druže. Nakon nastupa domaćini su im priredili zajedničku večeru i druženje. Izvođači su također bili zadovoljni prijemom i nastupom i najavili ponovni dolazak u Lipovljane.      (D. SMETKO)

Fotografije u galeriji

1-4susrDj.Folklora 002