IZGRAĐEN ZAŠTITNI NASIP U KRALJEVOJ VELIKOJ, ALI DOLAZE TRI NAJKRITIČNIJA DANA ZA OBRANU

Već je pao mrak, ali to nije spriječilo, da se u utorak, 18. veljače, oko 19 sati, prema planu Stožera za obranu i spašavanje općine Lipovljani, dovrši izgradnja zaštitnog nasipa u donjem djelu Kraljeve Velike. Tom gradnjom je osigurano od poplave 11 najugroženijih domaćinstava u tom naselju općine Lipoljani, te izgrađen temelj za dalji nastavak obrane od poplave tijekom nailaženja vode od Save i njenih pritoka.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA 

Radi visokog vodenog vala koji nailazi i skidanja nasipa iz retencije Lonjsko polje, izvanredne mjere od poplave za općinu Lipovljane proglašene su još u nedjelju, 16. veljače. Udaljenost od 10-tak kilometara dala je dovoljno vremena da se može pripremiti kvalitetna obrana od poplave i u općini Lipovljani to nisu propustili.

Zaštitni nasip u dužini od 1.200 metara, od vreća s pijeskom, zemljom i pvc folijom izgrađen je u utorak, 18. veljače navečer, kad je voda već nadirala iz šume i livada Lonjskog polja.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Graditelji nasipa bili su vatrogasci Vatrogasne zajednice općine Lipovljani uz pripomoć vatrogasaca VZO Novska. Uz njih, radili su djelatnici komunalnog poduzeća Lip-Kom Lipovljani, djelatnici Vodoprivrede Novska i mještani Kraljeve Velike. Koordinaciju vodi stožer za zaštitu i spašavanje općine Lipovljani, na čelu sa načelnikom Općine Ribarom i zamjenikom načelnika Lukšićem uz djelatnike Vodoprivrede i Hrvatskih voda, a operativno na terenu koordinira zapovjednik VZO Lipovljani Zlatko Pješ.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U utorak popodne vatrogasci VZO Lipovljani sa 6 pumpi muljača započeli su ispumpavati vodu iz branjenog dijela okućnica, a djelatnici Vodoprivrede i Lip-Kom-a su zasipali odvodne kanale prema potoku Željanu, kako bi njima spriječili dotok vode u naselje.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Stožer za obranu i spašavanje održao je u utorak, 18. veljače navečer kraću sjednicu na terenu, u Kraljevoj Velikoj. Konstatirano je da su planirani radovi na izgradnji obrambenog nasipa napravljeni prema planu, a da će u srijedu, 19. veljače nastaviti podizanje visine nasipa prema potrebi. Nastavlja se rad i na obrani kuća i domaćinstava koje za sada nisu štićene te izvidjeti potrebu gradnje zaštitnog nasipa s lijeve strane ceste prema Trebežu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Djelatnica GD Crvenog križa Novska,  Melita Mihalić, izvijestila je Stožer za obranu od poplave da je Društveni dom u Kraljevoj Velikoj spreman za prihvat eventualne evakuacije stanovništva, pa je osigurano 50 ležajeva. Osim za evakuaciju, dom i ležajevi se mogu koristiti i za odmor službi koji sudjeluju u obrani od poplave i spašavanju. Iako voda sporije dotiče nego što se to očekivalo, u ‘Hrvatskim vodama’ očekuju da će najkritičniji dani za obranu stanovnika Kraljeve Velike biti četvrtak, petak i subota, odnosno od 20. do 22. veljače.

Pripreme za obranu vodenog vala vrše se na vrijeme, prema planu. Svakog dana ima 50-tak žitelja općine Lipovljani, najviše vatrogasaca, ali i ostalih građana, koji sudjeluju u radovima punjena veća s pijeskom, njihovom prijevozu i postavljanju u nasip, na ispumpavanju vode i na kontroliranju poplave i vodostaja. Nadzor vodostaja i nasipa se vrši danonoćno, a za dragovoljce obrane od poplave osigurava se dio hrane i pića. U stalnom kontaktu za potrebe obrane od poplave je čelništvo općine Lipovljani i sve nadležne službe.

Stožer za zsštitu i spašavanje općine Lipovljani ima dnevno sastajanje i koordinaciju. Za sada je stanje pod kontrolom i naselje nije ugroženo.         (D. SMETKO)

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA