ISPUMPALI PREKO 150 BUNARA U LIPOVLJANIMA I KRALJEVOJ VELIKOJ

Dvije ekipe vatrogasaca DVD-a Lipovljani, osam dana nakon jednodnevne poplave uzrokovane velikom količinom oborina, mjestimice i do 140 litara po kvadratnom metru, još uvijek otklanjaju posljedice nevremena. Već pet dana za redom ispumpavaju bunare po dvorištima obiteljskih domaćinstava u Lipovljanima i Kraljevoj Velikoj. Iza njih krenuli su i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, koji u ispumpane bunare bacaju sredstvo za čišćenje i zdravstvenu ispravnost vode.

To je samo dio poslova koji se u proteklih osam dana radio na sanaciji i otklanjaju šteta uzrokovanih velikom količinom vode. Poplava je najviše pogodila stanovnike Kraljeve Velike, no i mnoga domaćinstva u istočnom i južnom djelu Lipovljana, te 10-tak gospodarskih subjekata pretrpjelo je štete od poplave. Kolike su štete jednodnevne i nagle poplave, koja je nastala 5. i 6. kolovoza, tek će se vidjeti.

U otklanjanju šteta najviše su se istakli vatrogasci DVD-a Lipovljani, tijekom poplave izlazeći na teren, ispumpavajući podrume ili prizemne prostorije obiteljskih kuća i ostale zgrade po domaćinstvima, te djelatnici ‘Lip-kom servisa’ koji su otklanjali začepljenja i odrone. U općini Lipovljani aktiviran je Stožer za obranu od poplava, a priskočilo se u pomoć stanovništvu dijeljenjem pitke vode. Nakon povlačenja vode s prometnica i poplavljenih dvorišta prišlo se ispumpavanju bunara, a kako bi sve to išlo brže, na terenu rade dvije ekipe, koje su u 5 dana ispumpale nešto više od 150 bunara, a do kraja isumpavanja očekuju da se ta brojka popne na oko 200 ispumpanih bunara.

Općina Lipovljani aktivirala je i Povjerenstvo za popis i utvrđivanje šteta od elementarnih nepogoda, a načelnik Mario Ribar, podnio je zahtjev Sisačko-moslavačkoj županiji za proglašenje štete od elementarne nepogode, koju je za područje općine Lipovljani, u srijedu, 13. kolovoza proglasio Ivan Nekvapil, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije. Ova godina bit će upamćena po poplavama na području općine Lipovljani, a zadnja poplava je već treća tijekom ove godine.                      (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA