INTENZIVNA OBRANA OD POPLAVE SE NASTAVLJA

Voda iz Lonjskog polja nešto sporije, ali ipak stalno raste, a tako će biti još slijedeća 3 dana, pa se radovi na poslovima obrane od poplave u Kraljevoj Velikoj nastavljaju istom brzinom, uz stalno praćenje vodostaja, ali i obrambenih nasipa koji su već raskvašeni, a pritisak vode na njih je sve veći. Ocjena takvog stanja na poplavljenom dijelu Kraljeve Velike mogla se čuti na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje općine Lipovljani, koji je održan u nedjelju, 23. veljače navečer.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Osim što je utvrđeno da izvanredne mjere obrane od poplave traju već punih 8 dana, i da su svi već pomalo iscrpljeni, općinski Stožer je ocijenio da je napravljen dobar posao na zaštiti 15-tak obiteljskih domaćinstava u Kraljevoj Velikoj, i da se, bez obzira na sve, posao na obrani kuća stanovnika Kraljeve Velike i vrijedne njihove imovine, mora nastaviti. Preventivna zaštita od poplave, koja je započeta u nedjelju, 16. veljače na lipovljanskom području za sada daje rezultate jer se djelovalo brzo i na vrijeme, dok je voda bila još daleko od naselja, a zemlja suha i pogodnija za izradu nasipa. Stoga borba s vodenom stihijom nije izgubljena, no stanje je teško, te je potrebna velika koncentracija da se tako i nastavi.

U ponedjeljak, 24. veljače nastavit će se izgradnja zemljanog nasipa, a nastavlja se i punjenje vreća s pijeskom, uz stalno ispumpavanje vode iz zaštitnih bazena tzv. tankvana oko obiteljskih kuća.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Da bi malo predahnuli i odmorili od svakodnevnog punjenja i postavljanja vreća, vatrogasce s područja općine Lipovljani i stanovnike Kraljeve Velike, zamijenili su susjedi s područja grada Novska, u subotu, 22. veljače. Vatrogasna zajednica grada Novska organizirala je dolazak 30-tak vatrogasaca iz vatrogasnih društava novljanskog područja, koji su radili na punjenju, ali i postavljanju  punih vreća na najniže dijelove, uz cestu Kraljeva Velika-Piljenice. Tom prilikom vatrogasce svojeg područja obišao je i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, posjetivši ugroženo područje u Kraljevoj Velikoj.

U subotu, 22. veljače, tijekom dana voda nije puno rasla, no u popodnevnim satima vodostaj se počeo brzo i snažno podizati, pa su u noćnim satima dodatno ugrađivane vreće na mjestima gdje je prijetilo prelijevanje zaštitnog nasipa.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U nedjelju, 23. veljače ujutro kamioni su dovezli nove tone pijeska, koji se je punio u vreće, pa je na kraju dana u pripremi za postavljanje bilo novih 4.000 vreća. Djelatnici Šumarije Lipovljani punili su vreće na Opekama jer povišenje vode i početak preljevanja vode preko ceste koja od Kraljeve Velike vodi prema Opekama znak su da će se i objekti Šumarskog fakulteta na Opekama također morati braniti zaštitnim nasipom.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAU Kraljevoj Velikoj, od ranih jutarnjih sati prioritetno se od zaobalnih voda branila obiteljska kuća Vlade Radinovića, koja je ograđena je s 1.500 vreća. Kako bi se smanjile zaobalne i oborinske vode, precrpne pume su radile čitavu nedjelju, a dovezen je u pomoć i vatrogasni agregat iz DVD-a Piljenice.

Intenzivna obrana od poplave nastavit će se i tijekom posljednjeg tjedna u veljači.

(D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA