>Razglednica iz Lipovljana Emisija HTV-a -14.07.2008.

Prikaži punu veličinu slike.

KUD Lipa Lipovljani

Prikaži punu veličinu slike.

Udruge žena Krivaj, “Veličanke” Kraljeva Velika,”Ruže” Lipovljani

Prikaži punu veličinu slike.

Udruga žena “Mlinarice” Piljenice

Prikaži punu veličinu slike.

Razglednica iz Lipovljana-Češka Beseda, Matica Slovačka, Kpdu Karpati

Prikaži punu veličinu slike.

Vatrogasna zajednica Općine Lipovljani-DVD Lipovljani

Prikaži punu veličinu slike.

Lovačko i Ribolovno društvo Lipovljani

Prikaži punu veličinu slike.

Razglednica

14.srpnja2008. u Lipovljanima održano javno snimanje emisije HTV-a „Razglednice iz Hrvatske 2008“ uživo u  Lipovljanskom parku i snimljenim znamenitostima karakterističnim za ovaj kraj, a podsjetimo da je Općina  Lipovljani gledajući od rijeke Ilove na ulazu u Slavoniju i park prirode „Lonjsko polje“ kraj bogat brojnim kulturnim i gospodarskim znamenitostima.

Tradicije naroda koji zajedno žive na ovom području seže u daleku prošlost i ima duboke korijene u svijesti kako prošlih tako i dolazećih naraštaja. Pa tako u Lipovljanima i okolici uz Pripadnike Hrvatske narodnosti uspješno dijele suživot i pripadnici Slovaka, Čeha ,Ukrajinaca i brojnih drugih nacionalnih skupina.

 Ekipa Hrvatske televizije koja je snimala emisiju imala je težak zadatak u  tridesetak minuta planiranih za javljanje iz Lipovljana, obuhvatiti sve karakteristične sadržaje vezane za ovaj narod i ovako bogatu kulturu i tradiciju svih pripadnika koji ovdje žive. Ni loša vremenska prognoza u najavi nije mogla omesti  profesionalni rad, i iskusne znalce HTV-a u organizaciji  te spontanom odvijanju cijele emisije, a doprinos uz izvrsnu režiju su dali i dobro pripremljeni voditelji koji su kroz šetnju i kraće zadržavanje na štandovima udruga osjetili duh ovoga naroda i usprkos programu u živo bez velike pripreme pustili ove narode da iznesu svoju priču te pokažu ono što imaju i što nose u sebi.

Ulogu Nositelja projekta HTV-a„Razglednice iz Hrvatske 2008“u Lipovljanima, je preuzela  turistička Zajednica Općine Lipovljani.

Predsjednik TZO Lipovljani Josip Debeljak je angažirao sve Udruge koje djeluju na području Općine Lipovljani te uz pomoć načelnika Općine Lipovljani Stjepana Markanovića, Matica Hrvatske i Slovačke te svih udruga, unatoč godišnjim odmorima i brojnim drugim obavezama u nekoliko pripremnih radnih sastanaka, okupiti brojno kulturno naslijeđe i pružiti mogućnost svim udrugama i nacionalnim  skupinama da ukratko prikažu svoje postojanje i djelovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima ovog kraja.

Program je započeo ulaskom u park Lipovljani tradicionalne konjske zaprege obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva „Vukelić“  u pratnji pripadnika najstarijeg Kulturno umjetničkog društva  „Lipa“ koje je predstavila Predsjednica Marica Tisaj,i koji su tokom cijele emisije predstavljali plesove iz svog bogatog repertoara na pozornici „Lipovljanskog Ljeta2008“ od najmlađe skupine, do najstarijih članova uz tamburaše Lipe koji su poslužili kao zvučna kulisa u dijelu predstavljanja ostalih udruga u emisiji.

Predstavljanje je nastavljeno „Kulturno prosvjetnim društvom Ukrajinaca Karpati“ te Maticom Slovačkom i Češkom Besedom u prikazivanju svojih obilježja, narodne nošnje, pjesme i kulturnog izričaja te posebno delicija koje su karakteristične za nacionalnu pripadnost.

U nastavku predstavljanja ostalih udruga, žene iz Krivaja,”Ruže“iz Lipovljana, “Veličanke” iz Kraljeve velike te „Mlinarice” iz Piljenica predstavile su nošnje, tradicijske običaje, brojne rukotvorine vrijednih članica i karakteristike mjesta iz kojih dolaze u okolici Lipovljana.

Kratkim obraćanjem Predsjednik TZO Lipovljani Josip Debeljak predstavio je djelovanje i rad te suvenire sa karakteristikama Lipovljana.

Vatrogasna zajednica Općine i DVD Lipovljani predstavili su svoja obilježja i dosadašnje uspjehe, a kratku pokaznu vježbu na starinskom vatrogasnom stroju „Marija“ izveli su vrlo brzo i ažurno najstariji članovi Društva koji jedini imaju iskustva u radu sa takvim strojem. Vrijedno je napomenuti da DVD Lipovljani ove godine slavi 120 godina postojanja, a na svečanosti koja će biti održana 15.08.2008 godine biti će izdana i prigodna monografija društva.

Pripremom ukusnog fiša i gulaša Lovci i Ribići su pokazali svoje sposobnosti  i  brojne trofeje.

Općinu Lipovljani ukratko je predstavio načelnik Stjepan Markanović koji je sa najdužim stažom u obnašanju te dužnosti  u novijoj Hrvatskoj povijesti, te ujedno aktivni član brojnih udruga koje djeluju na našem području.