HODOČAŠĆE OD LIPOVLJANA DO JASENOVCA NA ‘ŽALOSNI PETAK’

Ispred župne crkve sv. Josipa u Lipovljanima, u petak, 27. ožujka, odmah iz 9 sati ujutro, krenulo je 100-tinjak hodočasnika iz Lipovljana i ostalih mjesta u župi, te iz Jasenovca i Novske, na pokorničko hodočašće i Križni put do župne crkve sv. Nikole i Blažene Djevice Marije u Jasenovcu. Na taj način uključili su se u obilježavanje korizme, KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAali i ‘žalosnog petka’, blagdana u petak prije Cvjetnice, koji se u Požeškoj biskupiji slavi kao ‘Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika.

Hodočasnici su s pokrivenim križem od Lipovljana preko Nove Subocke i Brestače pješačili do Novske, u kojoj su obišli obje župne crkve, a tamo su im se u hodočašće priključili i drugi vjernici. Tako su još brojniji preko Bročica hodočastili do Jasenovca, u koji su došli pred večernje misno slavlje ‘žalosnog petka’.

U Lipovljanima su ih ispratile članice ‘Hrvatskog srca’ općine Lipovljani, koje su svima hodočasnicima ponudile peciva, kavu i čaj, a i kod većine sakralnih objekata, na putu dužem od 25 kilometara, čekalo ih je osvježenje.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U petak prije Cvjetnice, ove godine, Požeška biskupija je po 15. puta proslavila ‘Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika’. Središnje molitveno pokorničko misno slavlje održano je u jasenovačkoj župnoj crkvi, a predvodio ga je požeški biskup Antun Škvorčević. U misnom zajedništvu s požeškim biskupom, pod oltarom Blažene Djevice Marije u jasenovačkoj župnoj crkvi bili su još: Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru, te Đuro Gašparović, srijemski biskup.

Na misnom slavlju u Jasenovcu ovog ‘žalosnog petka’ bili su još prisutni generalni tajnik HBK Enco Rodinis i njegov zamjenik Fabijan Svalina, kanonici požeškoga Stolnog kaptola na čelu s generalnim vikarom Josipom Devčićem i svećenici Novljanskog dekanata s dekanom Milanom Vidakovićem. Na slavlju je bio nazočan i slavonski episkop Jovan Ćulibrk iz Pakraca s pratnjom, a među brojnim vjernicima bili su i pješaci hodočasnici iz župa Novljanskog dekanata, koji su tog jutra na hodočašće put Jasenovca krenuli iz Lipovljana.

Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika i ove godine bio je posvećen žrtvama, posebno onima pogubljenim u 2. svjetskom ratu, u logorima u Jasenovcu i Staroj Gradiški, te svim totalitarnim političkim sustavima koji su od nedužnih ljudi činili žrtve, nanoseći im velike nepravde i zloćine. U molitvama i praštanju, te cjelokupnom obilježavanju ‘žalosnog petka’ najaktivnije su sudjelovali i hodočasnici koji su put Jasenovca krenuli iz Lipovljana.                    (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA