GRKOKATOLIČKA ŽUPA U LIPOVLJANIMA PROSLAVILA PROŠTENJE SVOJE ŽUPE

Grkokatolička župna zajednica u Lipovljanima obilježila je u nedjelju, 13. prosinca Dan svoje župe, slavljenjem blagdana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. U crkvi sv. Ane služeno je liturgijsko slavlje, odnosno koncelebrirana sveta misa, a nakon nje u župnom dvoru održano je druženje za suradnike i dobrotvore župe.

Domaćin župnog slavlja bio je otac Igor Grahovac-Fedešin, župnik grkokatoličke župe u Lipovljanima, koji je na zajedničkom misnom slavlju ugostio oca Ivana Barščevskog, dekana slavonskog, patera Mikolaja Martinjaka, isusovca iz Zagreba i velečasnog Tomislava Pavlovića, župnika lipovljanske župe sv. Josipa. Na treću adventsku nedjelju tako je održano zajedničko misno, odnosno liturgijskog slavlje, grkokatolika i katolika u grkokatoličkoj župnoj crkvi, koje i praktično svjedoči o jedinstvu katoličke crkve na čelu s papom Franjom.

Kako se na župnom proštenju slavi blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, o poslanju Bogorodice vjernicima je govorio pater Mikolaj Martinjak, isusovac iz Zagreba. Naglasio je potrebu vjerničkog štovanja Blažene Djevice Marije, te važnost upućenih molitvi prema njoj. Podsjetio je i na vjeru blagopokojnog pape Ivan Pavla II. prema liku Bogorodice.

Osim okupljenih grkokatolika, na svečanoj liturgiji u lipovljanskoj grkokatoličkoj crkvi, bio je prisutan i znatan broj katolika, a s njima zajedno i Tomislav Pavlović, župnik župe sv. Josipa. Liturgijsko slavlje cijelo vrijeme pjesmom i molitvama pratio je župni zbor na čelu s Ankicom Holovčuk. Na kraju misnog slavlja svim vjernicima na dolasku, gostima i braći svećenicima zahvalio je domaćin Igor Grahovac-Fedešin.

U starom župnom dvoru, povodom župnog proštenja, na zajedničkom druženju, otac Igor još jednom je svima zahvalio, za brigu o grkokatoličkoj župi u Lipovljanima, koja tako lakše brine o maloj grkokatoličkoj zajednici vjernika.

Damir SMETKO