GRADNJOM ZAŠTITNOG NASIPA 18. OŽUJKA ZAPOČELA OBRANA OD POPLAVE U KRALJEVOJ VELIKOJ

Gradnjom zemljanog zaštitnog nasipa, iza dvorišta obiteljskih kuća, smještenih u najnižem dijelu Kraljeve Velike oko kanala Željan, u nedjelju, 18. ožujka oko 13 sati, započela je organizirana obrana od poplave na području općine Lipovljani.

Izgradnja zaštitnog nasipa visokog od 1,5 do 2 metra, i u dužini od oko 800 metara, treba se završiti do ranih jutarnjih sati, u ponedjeljak, 19. ožujka, kad se nastavljaju radovi na pokrivanju i utvrđivanju folije preko nasipa, i kad se očekuje dotok vode, koja dolazi iz prepune retencije Lonjskog polja. Radove na izgradnji zaštitnog nasipa izvodit će djelatnici  Vodoprivrede.

Iako se još prije 10-tak dana očekivalo da visoke vode neće ugroziti lipovljansko područje i Kraljevu Veliku, ogromne količine vode napunile su sve retencije u savskom slivu, a posljednje oborine u petak, 16. i subotu, 17 ožujka još su više otežale stanje. Stoga se za prolazak najvišeg vodnog vala rijekom Savom, kroz jasenovačku Posavinu, u ponedjeljak, 19. ožujka očekuje vodostaj Save do sada nikad izmjeren, u povijesnoj visini od 925 centimetara.

  Takav vodostaj, koji do sada nikad nije zabilježen u jasenovačkoj Posavini, prije svega će ugroziti posavska sela od Lonje i Trebeža do Košutarice i Mlake, a kako bi se rasteretili savski nasipi, voda se pušta i izvan retencije Lonjskog polja u posavske šume i polja. Ta voda će poplaviti velika retencijska područja Opeke, Trstike i Mokrog polja, a razlijevat će se i do Kraljeve Velike, koja je 10-tak kilometara zračne linije udaljena od Save. Tko je bilo i prije 4 godine, kad je u zimu i proljeće 2014. godine, poplava prijetila najnižim dijelovima Kaljeve Velike, ali je velikom požrtvovnošću vatrogasaca i Vodoprivrede, to isto područje i obranjeno.

O novonastaloj situaciji, u Lipovljanima se je u dopodnevnim satima, u nedjelju, 18. ožujka sastao i Stožer Civilne zaštite općine Lipovljani, koji je odlučio da se poduzmu hitne i izvanredne mjere obrane od poplave i to u Kraljevoj Velikoj. Dogovorena je izgradnja zaštitnog zemljanog zida, zatraženo je dovoženje dovoljnih količina   pijeska i vreća, a iz Kutine je zatražena strojna punilica vreća. Sve službe se stavljaju u pripravnost, a članovi mjesnog odbora Kraljeva Velika, kao članovi Stožera Civilne zaštite, upozorit će svoje sumještane na opasnost od poplave i na potrebu zaštite njihovih domova i imovine.

Županijska cesta kroz Kraljevu Veliku još nije zatvorena za promet, no upozoravaju se putnici da će prometovanje biti otežano, jer će se cestom, ili čak i na njoj, odvijati radovi i prometovanje vezao uz obranu od poplave.

Izgradnjom zaštitnog nasipa obranit će se najniži dio Kraljeve Velike, na dijelu od ceste za Trebež, do iza kanala Željan, a prema stupnju ugroženosti i potrebe, zasebno će se izgrađivati ‘zečji nasipi’ oko pojedinih objekata.

Nakon održane izvanredne sjednice Stožera Civilne zaštite, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, sa suradnicima i članovima Stožera, te djelatnicima Vodoprivrede i Hrvatskih voda obišli su najugroženije područje Kraljeve Velike, donoseći odluke važne za pravovremenu obranu od poplave.   

Damir SMETKO

dav