GOSPODARSKIM SUSRETOM O MOGUĆNOSTIMA RAZVOJA OPĆINE LIPOVLJANI – ZAPOČELI ‘LIPOVLJANSKI SUSRETI 2016.’

Gospodarskim susretom o mogućnostima i pretpostavkama razvoja općine Lipovljani u okviru Sisačko-03-_MG_4811moslavačke županije, s posebnim osvrtom na mogućnosti gospodarske suradnje s Ukrajinom, koja je ujedno 04-_MG_4813i ovogodišnja zemlja – partner manifestacije, u Lipovljanima su u petak popodne, 26. kolovoza započeli ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’. Ova centralna manifestacija presjeka rada i običaja nacionalnih manjina u Hrvatskoj tako sve više nastoji unaprijediti i gospodarsku suradnju u kojoj su pripadnici nacionalnih manjina most povezivanja između Hrvatske i njihovih domicilnih država.

Gospodarski susret prvi puta organiziran je na 06-_MG_4817prošlogodišnjim ‘Lipovljanskim susretima’, kad je zemlja partner bila Češka, a prvotni kontakti otišli su već daleko u planiranju investicija na području općine Lipovljani. To je potvrdio i Mario Ribar,07-_MG_4822 načelnik općine Lipovljani i predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta 2016.’, prilikom otvaranja i pozdravljanja gostiju i sudionika ovogodišnjeg gospodarskog susreta. Sve nazočne pozdravio je i Josip Krajči, voditelj Odbora za gospodarstvo ‘Susreta’, koji je istakao kako je cilj i ovog susreta nastavak i proširenje programa izlaganja gospodarskih mogućnosti, u suradnji s ovogodišnjom zemljom – partnerom ‘Lipovljanskih susreta’.

08-_MG_4824U okviru ‘Susreta’, gospodarski susret u potpunosti i s velikom angažiranošću podržali su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Sisak, Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj i tvrtka ‘Dalekovod’ d.d. Zagreb, koja radi u 80 europskih, azijskih i afričkih zemalja,09-_MG_4827 a među njima vrlo velike poslove i u Ukrajini. Važnu ulogu gospodarske diplomacije na gospodarskom susretu, u pozdravnom govoru, naglasio je i Boris Mesarić, predsjednik Županijske komore Sisak. Nura Ismailovski, pozdravila je gospodarski skup i inicijativu za što većom gospodarskom suradnjom, u kojoj sudjeluju i pripadnici nacionalnih manjina, u ime zagrebačkog gradonačelnika, glavnog pokrovitelja ‘Susreta’, uz 10-_MG_4828isticanje primjera suradnje grada Zagreba i Ukrajine.

Na mogućnosti velike gospodarske suradnje Hrvatske i Ukrajine, s planovima razvoja i potreba koji za iduću godinu postoje u Ukrajini, na gospodarskom skupu ukazao je Oleksandr Levchenko, 11-_MG_4833veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj. Posebno je naglasio poziv svim poduzećima koje se bave razvojem cestovne infrastrukture, te potrebu za proizvodima prerađivačke industrije, o čemu će se održati skup u Ukrajini već ove jeseni.

12-_MG_4835Planove i potencijal gospodarskog razvoja općine Lipovljani, na skupu je prezentirala Senka Vranić, konzultantica koja sudjeluje u izradi projekata općine Lipovljani, a mogućnosti gospodarske suradnje, s osvrtom na ostvarene poslovne rezultate 13-_MG_4837Sisačko-moslavačke županije predstavila je Brankica Grd, direktorica HGK -ŽK Sisak.

Predstavljanje ‘Dalekovoda’ s primjerima gospodarske praske rada na projektima u Ukrajini, ali i širom svijeta s naglaskom na izazovne radove u Skandinaviji i 14-_MG_4845Ukrajini, predstavio je Ivan Jurković, član Uprave Dalekovoda, te Danijel Rajzer, direktor Dalekovoda – podružnice u Ukrajini. Na gospodarskom skupu kratko su se obratili još Željko Lovrak i prof. Mato Bartoluci, uz završne riječi Josipa Krajčija.GEDSC DIGITAL CAMERA

Na kraju skupa zaključeno je kako Sisačko-moslavačka županija, a posebno općina Lipovljani, imaju bogat i raznovrstan potencijal i mogućnosti zasnivanja i širenja poslovnih oblika suradnje, u čemu je jedna od pretpostavki i razmjena informacija, te podizanje svijesti o obostranoj zainteresiranosti za poslovne aktivnosti na GEDSC DIGITAL CAMERArelaciji dviju prijateljskih zemalja Hrvatske i Ukrajine. Općina Lipovljani, kroz stvaranje planskih prostornih uvjeta i ubrzanom izgradnjom komunalne infrastrukture, iskazuje svoj interes i otvorenost za nove projekte, nove poduzetnike i nove gospodarske inicijative.

 

 

Damir SMETKO

02-_MG_4803 05-_MG_4814