GODINA BOGATA NASTUPIMA I PREDSTAVLJANJEM SLOVAČKE KULTURE I OBIČAJA

Vrlo uspješan rad, s velikim brojem nastupa u Hrvatskoj, gostovanjem u Slovačkoj, te predstavljanjem slovačke kulture i jezika na ‘Lipovljanskim susretima 2014.’, obilježilo je prošlu godinu u djelovanju Matice slovačke Lipovljani. Godišnju Skupštinu članovi su održali, uz značajan broj gostiju, u subotu, 21. veljače u Lipovljanima, a na noj su prihvaćena izvješća o radu u prošloj godini i plan djelovanja u 2015. godini.

55-MSlovackaSkup 055Na godišnjoj Skupštini bilo je prisutno 70 članova, od njih 110, koliko Matica slovačka Lipovljani ima ukupno članova. Skupštinu je, kao i proteklih godina, uspješno vodila Jozefina Kranjčec uz članove Josipa Klopčeka i Ljiljanu Ovad, a izvješće o bogatom radu i svim aktivnostima podnijela je Marica Tisaj, tajnica Matice slovačke, ujedno, i zapisničar na Skupštini.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOvogodišnja Skupština otvorena je himnama i pozdravom riječju Josipa Krajčija, KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERApredsjednika MS Lipovljani, a nakon toga i pjevačkim odnosno folklornim nastupom. Najprije je slovačke pjesme zapjevao prof. Robert Zgrablić, a potom je nastupom na lipovljanskoj pozornici prisutne razveselila folklorna skupina ‘Orava’ Matice slovačke u Međuriću. Recitaciju na slovačkom izveli su i učenici OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana, koji uče slovački jezik.

U radnom djelu Skupštine govorilo se o bogatom radu i nastupima članova lipovljanske Matice slovačke na smotrama i manifestacijama u Zagrebu, Lipovljanima, Jakšiću, Bratislavi, Markovcu, Kaliju, Križu, Miljevcima i posebno na ‘Lipovljanskim susretima’, gdje su članovi Matice, zajedno s partnerima, sudjelovali u poticanju i realizaciji projekta: ‘Zemlja partner Lipovljanskih susreta’, što je po prvi puta lani bila Slovačka.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOstvarena je izuzetno uspješna suradnja Matice s članovima KUD-a ‘Lipa’ i MPZ ‘Lira’, sa Savezom slovaka RH, Savjetom za nacionalne manjine RH i Uredom za Slovake van granica Slovačke iz Bratislave, te niz drugih društava i udruga. Bili su i domaćini vrlo uspješnim gostovanjima društava ‘Chorvatanka’ i Maguranka’, te zbora ‘Adoremus’ iz Slovačke.

Za sve to trebala su im i značajna financijska sredstva. U prošloj godini ostvarili su nešto više od 136.000 kuna KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAprihoda, a najviše od Savjeta za nacionalne manjine RH – 52.620 kuna. Za svoje aktivnosti u prošloj godini potrošili su 150.500 kuna, a manjak prihoda od 13.000 kuna će se podmiriti iz donacije SMŽ u prvom tromjesečju ove godine.47-MSlovackaSkup 047

Plan aktivnosti, pa onda i financijski plan za 2015. godinu, također je velik i raznolik, pa očekuju financijski prihod od 179.000 kuna za sve predviđene programe. Financijsko poslovanje i plan financiranja u ovoj godini iznijela je Anđelka Štelma. Plan rada i nastupa Skupštini je predložio Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani i dopredsjednik Saveza slovaka RH.

Za prošlogodišnji rad čestitke i zahvalu uputili su članovima Matice slovačke u Lipovljanima: Zlatko Dežđek i Zlatko Heršak iz Zagreba, Mladen Heruc iz Bratislave, Nevenka Zorić, Melita Lenička i Marica Tisaj u ime lipovljanskih udruga u kulturi, te Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani. Ona je pohvalila rad Matice, čestitala im na postignutom i zaželjela da nastave takvim aktivnostima i u ime Maria Ribara, općinskog načelnika.

63-MSlovackaSkup 063 68-MSlovackaSkup 06870-MSlovackaSkup 070
71-MSlovackaSkup 071 72-MSlovackaSkup 072 73-MSlovackaSkup 07377-MSlovackaSkup 07779-MSlovackaSkup 079Ovogodišnja Skupština Matice slovačke Lipovljani završila je još jednim nastupom prof. Roberta Zgrablića, nastupom pjevačke skupine KUD-a ‘Lipa’, te zajedničkom fotografijom svih prisutnih članova i njihovih gostiju. Prezentacija slovačke kulture i običaja, izdavaštvo, te učenje slovačkog jezika bit će najvažnije odrednice rada Matice slovačke Lipovljani u 2015. godini.

(Damir SMETKO)

18-MSlovackaSkup 018 21-MSlovackaSkup 021 48-MSlovackaSkup 048 53-MSlovackaSkup 053 57-MSlovackaSkup 057 83-MSlovackaSkup 083 88-MSlovackaSkup 088

24-MSlovackaSkup 024 31-MSlovackaSkup 031 32-MSlovackaSkup 032 37-MSlovackaSkup 037 41-MSlovackaSkup 041 22-MSlovackaSkup 022