Folkloraši iz Turnja, Bratine, Stupničkih Kuta, Lipovljana, Mošćenice, Banove Jaruge i Slavetića kod Jastrebarskog nastupili na Danu KUD-a ‘Lipa’ u Lipovljanima

Kulturno umjetničko društvo ‘ Lipa’ Lipovljani, u subotu 15. lipnja, organiziralo je 14. Dane KUD-a ‘Lipa ‘ i 95. obljetnicu djelovanja najstarije kulturne udruge na području općine Lipovljani.

Tijekom svih ovih godina kroz društvo je prošlo veliki broj mlađih i starijih članova obitelji iz Lipovljana i okolice. Vezala ih ljubav prema kulturnoj tradiciji, običajima, pjesmi, glazbi i plesu. Pjevačko društvo ‘Lipa’ osnovano je 1921. godine. Zemaljska vlada u Sarajevu društvo je priznala 1924. godine. U samim počecima bilo je uspona i padova, članovi Osnivačkog odbora na čelu s Vilimom Huzjakom željeli su da mješovito stanovništvo Lipovljana nakon napornog rada u polju, osjeti ljepotu društvenog života, odnosno da mlađe i starije izvuku iz zadimljenih gostionica i krčmi, stoga su osnovali Mješovito pjevačko društvo u  kojem su zajedno radili pripadnici svih narodnosti koje su u to vrijeme živjele u Lipovljanima.

Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, primio je predsjednike i voditelje društava, na početku obilježavanja Dan  KUD-a ‘Lipa’. Zaželio im je ugodan boravak i dobar nastup u multinacionalnim  Lipovljanima. Izmijenjeni su pokloni, a članovima gostujućih društava poklonjena je Monografija ‘Lipe’ koja je obuhvatila 95 godina rada društva.

Manifestacija je započela mimohodom svih sudionika kroz stoljetni park prema župnoj crkvi sv. Josipa. Članovi kulturno umjetničkih društava sudjelovali su na svetoj misi koju je predvodio lipovljanski župnik, Tomislav Pavlović. On je sve zajedno pozdravio i u nekoliko riječi predstavio našu župu i crkvu.

Kulturno umjetnički program održao se u Društvenom domu u Lipovljanima, sve prisutne pozdravila je Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘LIPA’. Načelnik općine Lipovljani, Nikola Horvat, prisutnima se obratio s biranim riječima dobrodošlice i zaželio im mnogo uspjeha u radu i u očuvanju kulturne tradicije svojih predaka.

Program nastupa KUD-ova vodila je Iva Skoko, članica ‘Lipe’. Bila je to večer različitih običaja, pjesme, plesova i kulturnog izričaja.

Mlađa folklorna skupina KUD-a ‘Lipa’ broji 20 članova, rade pod stručnim vodstvom stručnog voditelja i koreografa Tihomira Krmeka , za dobre rezultate i dobar pedagoški odgoj zaslužna je učiteljica Ivana Toth. Pored hrvatskog dječjeg folklora njeguju folklor slovačke nacionalne manjine. Zapaženi nastupi su im bili u na obilježavanju Dana općine u Lipovljanima, Večeri nacionalnih manjina i jezika u osnovnoj školi Josipa Kozarca Lipovljani, Osijeku, Međuriću, …Predstavili su se dječjim pjesmama i plesovima Podravine, koreografiju je postavila Ivana Toth, uz pratnju tamburaške skupine ‘Lipe’ i voditelja profesor glazbe Franje Rodića.

Kulturno umjetnička udruga ‘Maslina’ Turanj, njeguju pjesme i plesove turanjskog kraja, broje 25 članova različitog dobnog uzrasta. Gledateljima su se predstavili izvornim turanjskim pjesmama i kolima.

KUD ‘Bratinečko srce’ iz Bratine osnovano je 2007. godine, a djeluju u pet sekcija. Uz bogatu folklornu tradiciju Bratine, ansambl izvodi folklorne koreografije Jaskanskog Prigorja, Pokuplja, Banovine, Međimurja, Posavine, Slavonije i Žumberka. Posjeduju fundus od 20 vlastitih nošnji, te 20 vlastitih koreografija za djecu i odrasle koje su zaštićene. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. U Lipovljanima su se predstavili pjesmama i kolima Bratine pod nazivom ‘Široko je naše polje’, pratnja tamburaška skupina, voditelj Nikola Biondić, voditeljica folklorne skupine Snježana Skenderović.

KUD ‘Graničar’, Stupnički Kuti osnovan je 2009. godine, djeluju u tri skupine: odrasla, pjevačka i tamburaška, broje 20 članova. Tijekom godine odrade brojne nastupe između kojih ističu Brodsko kolo, Katerinski sajam u Slavonskom Brodu i druge smotre. Ponosni su na manifestaciju ‘Slavonija u srcu i duši’, koju sami organiziraju u rujnu. Predstavili su se spletom slavonskih kola, uz pratnju tamburaške skupine. Voditelj folklorne i tamburaške skupine je Zrinka Štivić, a predsjednik KUD-a Andrija Štivić.

HKUD ‘Mošćenica’ iz Mošćenice osnovano je 1980. godine, ali zbog domovinskog rata društvo je prestalo s radom  budući je Mošćenica bila crta razgraničenja, na petrinjskom ratištu. Društvo se ponovo okuplja 2014. godine i počinje s intenzivnim radom. Bilježe niz lijepih nastupa diljem ‘Lijepe naše’, te van granica domovine. Djeluju u pet skupina: odrasla pjevačka plesna, tamburaška, dječjoj plesnoj i pjevačkoj skupini. Organizatori su niza manifestacija između kojih ističu Božićni koncert. Uz pratnju tamburaške skupine predstavili su se spletom pjesama i plesova Posavine.

Češka beseda općine Lipovljani danas djeluje u pet skupina. Folklorna skupina izvodi plesove iz Južne Češke. Ostvarili su niz nastupa diljem Hrvatske, ali i van granica. Predstavili su se spletom čeških kola i pjesama: Slavočkov ples, Doudlgbska polka i Zeleni Jaloviček .Voditeljica folklorne skupine je Dana Stakorova, a voditelj glazbene skupine Slavko Kupski.

KUD ‘Banova Jaruga’ iz Banove Jaruge osnovan je 1971. godine s ciljem da oživi glazbeno plesnu baštinu na tromeđi Slavonije, Posavine i Moslavine. Osnutkom KUD-a obnovile su se i oživjele brojna tradicijske vrijednosti kao glazbene, tako i plesne i običajne. Djeluju u tri skupine dječja, odrasla folklorna i tamburaška skupina. U Lipovljanima su se predstavili pjesmama i kolima ‘Al je lijepo naše selo’, uz pratnju tamburaške skupine. Voditelj folklorne skupine je Slavica Moslavac iz Kutine.

KUD ‘Lipa’, Slavetić, osnovano je 2009. godine. Djeluju u četiri skupine: odrasla plesna, pjevačka, glazbena i dječja skupina. Nositelji su nematarijlnog kulturnog dobra izrade ogrlice ‘pletene koladre’ na području Jastrebarskog. Uz brojne nastupe, lokalnog i regionalnog karaktera, sudjelovali su i na brojnom manifestacijama. Trude se od zaborava sačuvati pučke korizmene napjeve u programima ‘Pasionske baštine’. U očuvanje kulturne baštine svi članovi KUD–a nastoje unijeti sve pozitivno što ih okružuje. Na 14. Danima KUD-a ‘Lipa’ predstavili su se ‘Pjesmama i kolima slavetičkog kraja’. Voditelj folklorne i tamburaške skupine je Mario Kambić.

Nakon završetka programa za sve sudionike pripremljen je domjenak, a druženje je trajalo do dugo u noć. Predsjednika KUD-a ‘Lipa’ tom prilikom je, još jednom, zahvalila svim sudionicima na dobro izvedenom programu,  svim članovima ‘Lipe’ na dobroj organizaciji i velikom zalaganju u radu, a posebnu zahvalu uputila je najmlađim članovima društva, roditeljima i voditeljima koji su dostojanstveno predstavili Kulturno umjetničko društvo ‘LIPA’, na 14. Danima KUD-a i 95. obljetnici postojanja.