FESTIVAL SLOVAČKE PJESME I GLAZBE ‘KED’ SA RUŽA ROZVIJALA’ ODRŽAN U LIPOVLJANIMA

Matica slovačka Lipovljani bila je domaćin festivalu slovačke pjesme i glazbe ‘Ked sa ruža rozvijala’ (‘Kad je ruža pupala’), u subotu, 7. studenog. Na lipovljanskoj pozornici nastupile su sve Matice slovačke koje djeluje u Hrvatskoj, a uz mnogobrojne goste, 17. festival slovačke pjesme pratio je i Juraj Priputen,veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj.

Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani na početku manifestacije pozdravio je sve sudionike festivala pjesme, ali i mnogobrojne goste. Uz veleposlanika Slovačke, pozdravio je i Hanu Kovačovu, njegovu zamjenicu, Mirka Vavru, predsjednika Saveza Slovaka RH, Vladimira Bileka, dosadašnjeg saborskog zastupnika, Maria Ribara, načelnika općine Lipovljani, Anku Doležal, predsjednicu Općinskog vijeća Lipovljani i goste iz Slovačke.

Pozdravima i dobrodošlici se pridružio i Mario Ribar, koji je pozdravljajući izvođače i goste istakao odličnu suradnju Matice slovačke, Veleposlanstva Slovačke u Hrvatskoj i općine Lipovljani. Domaćine i izvođače pozdravila je i Branka Baksa, kao izaslanica predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, uz čiju se financijsku potporu manifestacija i održava.

Zahvalu za brigu o slovačkoj nacionalnoj manjini i za organizaciju festivala slovačke pjesme i glazbe općini Lipovljani i svim Maticama slovačkim uputio je veleposlanik Juraj Priputen, koji je i otvorio festival ‘Ked sa ruža rozvijala 2015.’

Festival pjesme otvorili su domaćini, članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’ koja njeguje slovačke pjesme i glazbu. Matica slovačka Lipovljani djeluje 20 godina,  a festival je otvorila s tri pjesme: Ked sa ruža rozvijala, Vej našej dedinke i Znej pisen Mariji.

Potom je niz nastupa nastavila Matica slovačka Josipovac koja ima mušku i žensku pjevačku skupinu, a djeluju od 1994. godine. Pjevačke skupine pjevaju pjesme koje su njihovi djedovi i bake donijeli iz Kysuca, prilikom doseljenja, kao i ostale slovačke pjesme. U Lipovljanima su otpjevali 2 pjesme: Dievča, dievča i Od mestečka pekna cesta.

Iako je malobrojna, ženska pjevačka skupina Matice slovačke Rijeka, u Lipovljanima je imala zapažen nastup. Djeluju već 20 godina, a otpjevale su 3 pjesme: Anička, dušička kde si bola, Teče voda, teče i Pod oblučkom zahradečka.

Matica slovačka Jurjevac predstavila se pjevačkom i tamburaškom skupinom. Uspješno rade i nastupaju od 1997. godine, a na festivalu su otpjevali 3 pjesme: Dedinska v udoli, Krčmarik i Do rana je mala chvila.

Vrlo uspješno slovačku pjesmu čuvaju i njeguju u Matici slovačkoj Markovac Našički. U folkloru djeluje više od 100 članova, a na ovom festivalu otpjevali su 3 pjesme: Chodila dievčina, Otecko moj, mamka moja i Vydala mamička.

Članovi jedne od mlađih Matica slovačkih po djelovanju, iz sela Zokov Gaj, djeluju u tri skupine, a predstavili su se s 3 pjesme: Ve našej zahrace, Tam pod Tatrami i Dobri večer moja mila.

Matica slovačka Osijek aktivno radi od 1993. godine u tri skupine. Njeguju izvorne slovačke pjesme, a na lipovljanskoj pozornici predstavili su se s 2 pjesme: Šlo by mi, šlo by mi i Macek, a njihov član Rober Zgrablić solo je otpjevao pjesmu: Ty hvezdičko mala.

Matica slovačka Miljevci radi u tri plesno-pjevačke skupine, a osim pjesme njeguju slovački ples, kulturu i običaje. Ove su godine obilježili 180 godina od dolaska Slovaka na prostor Miljevaca, a na festivalu su otpjevali 3 pjesme: Mili moj, Hirička zeljena i Cesta šlapovana.

Matica slovačka Soljani osnovana je 1993. godine. Neumorno rade na očuvanju pjesme i običaja i uspješno nastupaju. Na lipovljanskoj pozornici otpjevali su: Chystala mna moja mati, Ešte som ja nevedala i Od konca do konca.

Zapjevati slovačku pjesmu uvijek vole i članovi Matice slovačke Radoš, bez obzira bili u velikoj ili maloj grupi. U Lipovljanima su se predstavili s 3 pjesme: Pod tym našim okienečkom, Hlavička me boli i Ej, aky je ten mesiec.

Velik broj Slovaka živi u Iloku, pa je i nastup članova Matice slovačke Ilok prepoznatljiv i bogat. Opremljeni nošnjama i u velikom broju, u Lipovljanima su otpjevali 4 pjesme: Už jesen prichodi, Borovka, borovka, Široka dunajska voda i A čo koho do toho.

Na festivalu slovačke pjesme nastupili su i članovi Matice slovačke Jakšić koji 8 godina rade i okupljaju potomke slovačkih doseljenika. Vrlo su aktivna Matica slovaka, a na ovogodišnjem festivalu opjevali su 3 pjesme: Čie je pole neorene, Polana, polana i Biela ruža rozkvitla.

Slovački KUD ‘Ivan Brnik Slovak’ osnovan je 1967. godine u Jelisavcu i od tada čuva i razvija kulturne vrijednosti Slovaka u Hrvatskoj. Rade u nekoliko skupina, redovito nastupaju, a na lipovljanskoj pozornici otpjevali su 3 pjesme: Frajiročka starodavna, Polana, polana i Od mestečka do mlina.

Muški pjevački zbor Matice slovačke iz Međurića, jedini je muški zbor koji je zapjevao na ovogodišnjem festivalu slovačke pjesme. Matica slovačka u Međuriću djeluje od 1996. godine, a na lipovljanskoj pozornici odlično su otpjevali 2 pjesme: Cez Oravu bystra voda pretekala i Dnes je sobota.

Nakon nastupa svih pristiglih pjevačkih i glazbenih skupina, ovogodišnje festival pjesme ‘Ked’ sa ruža rozvijala’ zaključili su nastupom gostujući članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Industrogradnja’ iz Zagreba. Kao pjevačka sekcija rade i nastupaju od 1988. godine, a posebno su ponosni na dugogodišnju suradnju s društvom Hrvatsko-slovačkog prijateljstva i Maticom slovačkom Zagreb. Kao gosti otpjevali su 3 slovačke pjesme: Aka si mi krasna, Hory, hory zelene i Mikulecka dedina, pod vodstvom prof. Tome Živkovića.

Na kraju jednogodišnje manifestacije Saveza Slovaka Hrvatske, koja je ove godine održana u Lipovljanima, svima se na nastupu i očuvanju slovačke riječi i pjesme zahvalio Mirko Vavra, predsjednik Saveza. On i Josip Krajči, domaćin i potpredsjednik Saveza, podijelili su priznanja za nastup, a izvođači su nastavili zajedničko druženje., uz pohvale domaćinima na dobroj organizaciji festivala.

Damir SMETKO

Slike u Galeriji

Ostale slike u GALERIJI