EDUKACIJA MLADIH – DA SE NE ZABORAVI

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca iz Lipovljana proveli su srijedu, 25. svibnja na satu povijesti i prisjećanja na Domovinski rat, obilazeći mjesta na kojima su se zbile važne KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAborbe u jesen 1991. godine, sa zapadne strane zapadnoslavonskog ratišta. Organizatori prisjećanja događaja od prije 25 godina, i tumači ratnih zbivanja na pojedinim mjestima, bili su pripadnici KVIN-a, veteranske Udruge domovinskog rata Ina-Naftaplina iz Kutine i Popovače.

Obilaskom nedalekih mjesta od Lipovljana, iz ratnog doba, tako je u ovoj školi započelo podučavanje učenika iz projekta ‘Da se ne zaboravi’, kojeg su osmislili veterani Domovinskog rata, i sami sudionici ratnih događanja na zapadnoslavonskom ratištu, uz financijsku podršku KVIN-a i INA-e. Prije samog odlaska na važna mjesta, u učionici su učenici upoznati s početkom ratnog KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAsukoba u Hrvatskoj, i na zapadno-slavonskom ratištu, kako bi mogli lakše razumjeti događaje na pojedinim mjestima. Svima su podijeljene i majice projekta ‘Da se ne zaboravi’.

Učenicima sedmih razreda i njihovim pratiteljima prikazan je kratki film o početku agresije na Hrvatsku 1990. i 1991. godine, a na put je učenike ispratio i prof. Franjo Rodić, zamjenik ravnateljice lipovljanske Osnovne škole. Naglasio je kako je važno mladima govoriti o povijesnim zbivanjima i zahvalio prisutnim veteranima na organiziranom projektu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                O tome da su Lipovljani bili stožerno mjesto obrane zapadno-slavonskog ratišta, učenicima je prije obilaska mjesta borbi i stradnja, govorio Dragutin Pasarić iz Kutine.

– Želim da se dobro upoznate s mjestima borbi i stradanja ovog našeg područja, koje se dogodilo prije 25 godina, dok vi još niste bili ni rođeni. No, kao mladi, pred kojima je obrazovanje i život, želim da učite o tome što se tada događalo na našem području, što se događalo u Hrvatskoj, i da istinu o Domovinskom ratu kao časnom i obrambenom ratu, prenosite sadašnjim, ali i budućim generacijama – poručio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, na početku edukacijskog projekta ‘Da se ne zaboravi’. Zahvalio je Udruzi veterana na organizaciji i potvrdio da će im općina Lipovljani u tome i dalje biti partner.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nakon pogledanog filma, učenici i njihove nastavnice, te ratni veterani uputili su se prema Janja Lipi i Bujavici, gdje im je o početku Domovinskog rata govorio Damir Markuš iz Kutine. Potom su posjetili Korita, na cesti Novska – Pakrac, gdje im je o akcijama 56. kutinske samostalne bojne i stradanju njihovih boraca govorio Đuro Jonaš.

O vojnim akcijama policije i sudjelovanju u ratnim zbivanjima, učenicima iz Lipovljana, na Trokutu je govorio Damir Badanjak, a obilazak zapadnog djela bojišta završen je u Novskoj, u centru kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Damir SMETKO

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA