DOMAĆINSTVIMA KOJA SU DIO PROJEKTA ‘ZAŽELI I OSTVARI!’, SVAKOG MJESECA STIŽE PAKET POTREPŠTINA

Kao dio socijalnog programa općine Lipovljani ‘Zaželi i ostvari!’, 50 staračkih i samačkih korisnika, jednom mjesečno dobivat će, tijekom slijedeće 2 godina trajanja projekta, paket raznih potrepština u domaćinstvu, u vrijednosti 200 kuna. Prvi paketi podijeljeni su korisnicima u petak, 1. veljače, a dio njih podijelio je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani sa suradnicima.

         Bila je to prilika da se saznaju i prvi dojmovi o provođenju projekta ‘Zaželi i ostvari!’, među korisnicima u Lipovljanima. Prvi paket donesen je korisnici projekta Nadi Papić. Ona je vrlo zadovoljna ovakvim načinom pomoći i svakodnevnim dolaskom Marije Hadžinski, zaposlene provoditeljice projekta ‘Zaželi i ostvari!’

Potom je paket uručen korisnici Blaženki Stanić, starici teže pokretnoj, koja je izuzetno zadovoljna svakodnevnom pomoći i održavanju domaćinstva, koje joj pruža Nevenka Paul, izvršiteljica projekta. 

         Teško pokretna živi i Marija Kolenić, kojoj svakog dana Karolina Sačarić Živaljević, provoditeljica projekta, nanese drva kojima se starica grije, po potrebi skuha, očisti … Paketu s higijenskim potrepštinama se iznenadila i zahvalila, te pohvalila ovakav način rada, koji joj spriječava samoću. Povremeno joj dolazi i unuk iz Kutine, no izuzetno je zadovoljna sa svakodnevnim dolaskom Karoline, koja joj napravi sve što joj je potrebno.

         Jedna od korisnica socijalnog projekta ‘Zaželi i ostvari!’ je i Gena Vlahek. Kao samac, od provoditeljice projekta Rajkice Dorić, koja je tog dana već bila kod nje i otišla kod drugih korisnika, koristi uglavnom usluge čišćenje. U prvom paketu, za sve korisnike ovog socijalnog programa Općine Lipovljani, upravo su pomagala i potrepštine za čišćenje i održavanje higijene u kućanstvu.

Podjelom prvih paketa, koji će i ubuduće, jednom mjesečno biti dijeljeni svim korisnicima projekta Općine Lipovljani, te pozitivnim reakcijama korisnika programa, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, uvjerio se u korisnost i potrebitost ovakvog socijalnog projekta.

‘Zaželi i ostvari!’ – program je zapošljavanja žena na području općine Lipovljani. Ugovoren je krajem kolovoza prošle godine u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava RH, a ukupna vrijednost projekta Općine Lipovljani iznosi 1.635.000 kuna. U potpunosti se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Provodi se od početka 2019. godine, a traje 2 godine. U njemu sudjeluje 50 samačkih i staračkih obitelji i 8 zaposlenica koje provode ovaj socijalni projekt Općine Lipovljani.

Damir SMETKO