‘DANI JOSIPA KOZARCA’ U LIPOVLJANIMA OVE GODINE U ZNAKU STRUČNIH ŠUMARSKIH TEMA I ISTRAŽIVANJA

Stručni skup ‘Josip Kozarac – šumar i književnik’ bio je središnji događaj ‘Dana Josipa Kozarca’ u Lipovljanima, što su po 4. puta za redom održani u okviru ožujskih svečanosti u Lipovljanima, uz blagdan svetog Josipa. Ove godine prevladavale su šumske teme na stručnom skupu iz kojih se vidjelo da i sadašnji šumari vode stalnu i stručnu brigu o našim šumama, unatoč svim složenim pojavama u društvu i prirodi, kao što je to pije više od 110 godina zdušno radio i naš šumar Josip Kozarac.

Stručni skup održan je u Knjižnici i čitaonici Lipovljani, u petak, 18. ožujka, na 158. obljetnicu rođenja Josipa Kozarca. Sve goste pozdravio je Josip Krajči, a potom i Mario ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je naglasio važnost stručnog rada Josipa Kozarca, ali i razvoja šumarstva za čitavo područje općine Lipovljani. Na organizaciji ‘Dana Josipa Kozarca’ domaćinima su zahvalili Krunoslav Jakupčić u ime Hrvatskih šuma, Vladimir Jambreković, dekan Šumarskog fakulteta u Zagrebu i Anica Bilić, upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

Izlaganjem o upravljanju šumama u gospodarskoj jedinici Josipa Kozarca u Lipovljanima, koji je održao Krunoslav Jakupčić, voditelj Hrvatskih šuma, Uprave šuma Zagreb, započelo je stručno izlaganje radova pripremljenih za ovogodišnje ‘Dane Josipa Kozarca’.

O dosadašnjim istraživanjima na projektu: ‘Ekologija i obnova poljskog jasena u Posavini’, izlagao je Stjepan Mikac, iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma, pri Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Uz iscrpno izlaganje, sudionici ovog stručnog skupa mogli su vidjeti presjek istraživanja na otisnutom i izloženom panou.

Iako su ove godine na ‘Danu Josipa Kozarca’ u Lipovljanima prevladavale šumske teme, doktorica Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, govorila je o književnom radu Josipa Kozarca, i njegovom odnosu između ideala, kapitala i slavonskog areala u napisanim književnim djelima.

U drugom dijelu stručnog skupa predstavljene su prezentacije radova studenata Šumarskog fakulteta u Zagrebu. Tako je Danijel Balta predstavio “Hidrološke odnose u eko sustavu, te kvalitetu oborinske i poplavne vode.” Potom je Domagoj Trlin obrazložio “Utjecaj poplava na varijabilnost radijalnog prirasta poljskog jasena.” Na kraju je Nikola Zorić govorio o “Ispitivanju vitaliteta i klijavosti sjemena poljskog jasena (Fraxinus angustifolia Vahl).”

Izražavajući zadovoljstvo svima što se moglo čuti na ovogodišnjim ‘Danima Josipa Kozarca’ u Lipovljanima, Josip Krajči zahvalio se svima na uloženom trudi i pokazanoj stručnosti. Prigodne zahvale sudionicima stručnog skupa, u ime općine Lipovljani, podijelio je i Tomislav Lukšić.

Damir SMETKO