Dani Josipa Kozarca ostvaruju zapažene znanstveno-stručne radove i ponos su Lipovljana

     Znanstveno-stručni skup u čast Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i pisca, održan je 7. godinu za redom u Lipovljanima, u petak, 15. ožujka, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima

         Sudionike stručnog skupa, goste i uzvanike prvi je pozdravio Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora ‘Dana Josipa Kozarca’. Izrazio je zahvalnost svima koji su se odazvali da i ove godine sudjeluju na ovom stručnom skupu, posebno profesoricama i studentima Filozofskog fakulteta u Osijeku jer ove godine prevladavaju teme vezane za književnost. Izrazio je i ponos što se već 7. godinu za redom organiziraju ‘Dani Josipa Kozarca’ u Lipovljanima.

         Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, također je zahvalio svim koji su podržali ideju i sami doprinijeli održavanju stručnog skupa u čast Josipu Kozarcu. Izvor i inspiraciju za najveći dio svoga stvaralaštva Josip Kozarac našao je upravo u Lipovljanima, stoga se ova sredina time ponosi i želi da se i dalje održavaju stručni skupovi njemu u čast.

      U ime javne ustavnove Park prirode Lonjsko Polje stručni skup pozdravio ravnatelj Ivor Stanivuković dipl.oec. te je ukratko govorio o ogromnom potencijalu i mogućnostima razvoja turizma te o ulaganjima u infrastrukturu kao preduvjetu toga razvoja. Isto tako naglasio je i određene planove i interese koje planiraju Općina Lipovljani i Park Prirode, ali i ostale jedinice lokalne samouprave u okruženju.

          Skup je pozdravio u ime šumarske struke i poduzeća Hrvatske šume d.o.o. Damir Miškulin, dipl.ing.šum, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, u čijem se sastavu nalazi i Šumarija Lipovljani. Istaknuo je i pohvalio odličnu suradnju Hrvatskih šuma d.o.o. i Općine Lipovljani, navodeći primjer i Dana Josipa Kozarca i Lipovljanskih susreta gdje se više godina održavaju i natjecanja Šumarskih radnika sjekača, čime se promiče i popularizira šumarska struka, ovaj šumarski kraj i vrijedni ljudi koji rade u šumarstvu. Istakao je kako su upravo Uprava šuma Podružnica Zagreb i šumarija Lipovljani, iznjedrila jedne od najboljih natjecatelja, koji su večina i članovi sjekačke reprezentacije Republike Hrvatske. Specifičnost je da su svi sa lipovljanskog područja. Na čast šumarskoj tradiciji ovoga kraja, šumarskoj struci i rezultatima naših natjecatelja na svjetskim prvenstvima, ekskluzivno je najavio da će se ovogodišnji Dani Hrvatskoga šumarstva 2019. godine održati upravo u Lipovljanima, u sklopu Lipovljanskih susreta, u organizaciji Hrvatskih šuma d.o.o. i Općine Lipovljani.

 Ispred Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu obratio se doc.dr.sc. Stjepan Mikac te je zaželio uspješan rad skupu i istakao kontinuiranu potporu Šumarskog fakulteta od prve godine i ubuduće. Isto tako najavio je i nove nastavne programe i investicije na objektu šumarskog fakulteta na Opekama u smislu novih programa međunarodne nastave studenata i programima monitoringa ekosustava i klime.

         Prije početka iznošenja pripremljenih predavanja, skup je ispred Filozofskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku pozdravila prof.dr.sc. Silvija Ćurak. Isto tako predala je prigodne poklone, a radi se o tiskanim izdanjima koje je uručila organizatoru, partnerima u organizaciji Dana Josipa Kozarca i Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima.

Ostale sudionice obratile su se unutar svojih izlaganja – predstavljajući HAZU Centar za znanstveni rad Vinkovci i Institut za arheologiju RH.

          Nakon svečanog otvaranja, uslijedila su stručna predavanja.

Damir SMETKO