ČLANOVIMA ‘KAPRATA’ PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESAMA ‘IDE SVAŠTA’

Osim čuvanja tradicijske kulture i običaja, članovi Kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’ iz Lipovljana, organiziraju za svoje članove i druge sadržaje. Tako su, u petak, 30. listopada organizirali književnu večer na kojoj je promovirana knjiga pjesama ‘Ide svašta’, a program je održan u prostoru KPD ‘Karpati’.

Jurij Lisenko, savjetnik je u Veleposlanstvu Ukrajine u Hrvatskoj, i odlično govori hrvatski jezik. Da ga je u potpunosti svladao i da ga razumije, pokazuje time što piše pjesme na hrvatskom jeziku. Pjesme iz prve zbirke pjesama Jurija Lisenka i njegove kćeri Darije Lisenko, imali su priliku poslušati i članovi lipovljanskog KPD-a ‘Karpati’, i njihovi gosti, na održanoj književnoj večeri. Zbirku je predstavio samo Jurij Lisenko, jer zbog prehlade, kćer Darija nije doputovala iz Zagreba.

Zbirka pjesama nastala je kroz igru oca i kćeri koji su se zabavljali izražavajući se u rimovanim stihovima. Jurij Lisenko zapisivao je stvorene pjesmice i tako je nastala zbirka pjesama ‘Ide svašta’. Uz zanimljive pjesme, valja istaći da je ovu zbirku ilustrirao i pokojni hrvatski naivni slikar Ivan Lacković Croata.

Osim predstavljanja tiskane knjižice pjesama, Jurij Lisenko je predstavio svoje pjesničke radove i pjesme svoje kćeri novijeg datuma. Nova zbirka njenih pjesma trebala bi biti tiskana iduće godine, a lipovljanska publika čula je, ovom prilikom, nekoliko pripremljenih pjesama za objavljivanje, iz kojih se može iščitati zrelost pjesničkih misli mlade pjesnikinje.

Savjetnika Jurija Lisenka i ostale goste, na promocije zbirke pjesama ‘Ide svašta’ toplo je pozdravio Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’. Članovi pjevačkog zbora ‘Karpata’ otpjevali su i nekoliko ukrajinskih pjesama i tako uveličali promociju zbirke.

Damir SMETKO