ČLANOVI ZBORA ‘LIRA’ I KUD-a ‘LIPA’ ODRŽALI ADVENTSKI KONCERT U ZAGREBU

Matica slovačka Lipovljani za članove Matice slovačke Zagreb, ali i za Lipovljance koje žive i rade u Zagrebu, već niz godina priređuje Adventski koncert. Ove godine Adventski koncert u Zagrebu, održan je u utorak, 13. prosinca u Češkom domu u Zagrebu, na poziv predstavnika slovačke nacionalne manjine grada Zagreba i Matice slovačke Zagreb.

                Na koncertu u Zagrebu sudjelovali su članovi KUD-a ‘Lipa’ i zbora ‘Lira’, ujedno i članovi Matice slovačke Lipovljani, a s njima su nastupili i članovi Matice slovačke iz Međurića. Zajedničko putovanje i nastup na koncertu u Zagrebu, dokaz je jedne odlične suradnje ovih dviju susjednih Matica.

                Božićnim pjesmama na slovačkom jeziku Adventski koncert u Zagrebu otvorili su članovi Mješovitog pjevačkog zbora ‘Lira’. Iza njih je nastupila muška pjevačka skupina Matice slovačke iz Međurića. Adventske pjesme otpjevale su i članice pjevačke skupine KUD-a ‘Lipa’, a nakon njih zasvirali su božićne pjesme članovi tamburaške skupine KUD-a ‘Lipa’.

                Posjetitelji Adventskog koncerta u Zagrebu, na kojem je do posljednjeg mjesta bila popunjena dvorana Češkog doma, mogli su uživati u božićnim pjesmama na slovačkom i hrvatskom, a plesna skupina ‘Orava’, iz Međurića zaplesala je i nekoliko plesova, uz pratnju svoje glazbene skupine.   

                Koncert je, božićnim pjesmama, završio pjevački zbor ‘Lira’, a na kraju su svi izvođači zapjevali ‘Tihu noć’ na slovačkom i Hrvatskom. Sve izvođače lijepog i raznovrsnog programa, dugim pljeskom nagradili su mnogobrojni gledatelji. Osim domaćina iz Matice slovačke Zagreb, Adventskom koncertu ove godine bili su prisutni predstavnici slovačkog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i čelnici Saveza Slovaka Republike Hrvatske. U ime veleposlanstva Republike Slovačke, koncertu je bila prisutna Iveta Masiarikova, ataše u veleposlanstvu, kojoj je ovo bio i oproštajni susret s članovima Matice slovačke Lipovljani i Međurić, jer sredinom siječnja završava svoju misiju u Zagrebu. Adventski koncert Lipovljanaca u Zagrebu, po prvi puta je gledao i Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u RH, sa suradnicama, Brankom Baksa, tajnicom Saveza i članicom Savjeta za nacionalne manjine RH i Sandrom Kralj Vukšić, ravnateljicom Slovačkog centra za kulturu Našice. Koncertu je bila prisutna i Elizabeta Knorr, pomoćnica pročelnika za nacionalne manjine grada Zagreba, koja je ove godine zastupala grad Zagreb i gradonačelnika Milana Bandića na prvom danu ‘Lipovljanskih susreta’.

                Matica slovačka Zagreb pripremila je prigodne poklone za izvođače i domjenak uz zajedničko druženje u blagdanskom ozračju, posjetitelja i izvođača programa.

                Nakon odlično izvedenog Adventskog koncerta i druženja, izvođači programa iz Lipovljana i Međurića boravili su, u večernjim satima, i na ‘Adventu u Zagrebu’, jednom od najljepših Adventskih priredbi u Europi. Bila je to jedna od nagrada za sav uloženi trud koji članovi ‘Lipe’ i ‘Lire’ tijekom godine ulažu u pripremu i nastupe, te predstavljanje Lipovljana, na mnogobrojnim pozornicama u Lipovljanima, diljem Hrvatske, a često i u inozemstvu.

Damir SMETKO