ČLANOVI UKRAJINSKOG DRUŠTVA ‘KARPATI’ OBNOVILI SJEĆANJE NA ŽRTVE GLADOMORA

Članovi ‘Karpata’, kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca u Lipovljanima, već niz godina komemoriraju sjećanje na strahote Gladomora u Ukrajini, koji se dogodio 1932. i 1933. godine, a ove godine obilježili su ga u subotu, 28. studenog. S njima je na misnom slavlju za sve žrtve Gladomora, ali i programu prisjećanja na to razdoblje bio i NJ.E. Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

U grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Ane u Lipovljanima, misu za duše svih umrlih tijekom Gladomora, vodio je otac Igor Fedešin, župnik ove lipovljanske župe. Nakon vjerskog obilježavanja, u prostorima društva ‘Karpati’ nastavljeno je predavanje o strašnoj smrti, računa se, oko 10 milijuna ukrajinskih seljaka, koje je 1932. i 1933. godine, oduzimanjem žitarica i izazivanjem umjetne gladi u smrt otjerala, sovjetska staljinistička politika iz Moskve.

Vrlo dojmljivo predavanje održao je Pavle Holovčuk iz Lipovljana, pisac i član ‘Karpata’. Naglasio je da su prilikom nepotrebnog i nezapamčenog Gladomora potpuno uništena brojna sela, da je stradao veliki broj seoske djece, koja bi donijela demografski rast Ukrajinaca, i da se točan broj umorenih nikada neće saznati jer je staljinistička politika branila i samo spominjanje tog genocida. Svjedočanstva i sjećanja preživjelih, a još ima živih svjedoka, strašna su i preteška, jer se u tom razdoblju među stradalnicima pojavio čak i kanibalizam, a živi od gladi i iznemoglosti nisu imali snage pokapati umrle.

O povijesti nastanka Holodomora, kako se u Ukrajini naziva genocid Gladomora, i o odlukama i načinu izvršavanja tog zločina tadašnje sovjetske staljinističke politike u kojem je stradalo najmanje 10 milijuna Ukrajinaca, govorio je u Lipovljanima Oleksandr Levchenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj. Istaknuo je da se do 1986. godine, što je više od 50 godina, nije smjelo ni govoriti o Gladomoru. Krivac za genocid, tadašnja staljinistička politika iz Moskve, planski je radila na organiziranju gladomora.   Koliko je strašan bio Gladomor, naglasio je veleposlanik Oleksandr Levchenko, govore svjedočanstva da se u gotovo svakom selu pojavljivao kanibalizam.

– I dok u drugim državama ljude mole da ne bude rata, bolesti ili gladi, u Ukrajini ljudi mole, prije svega, da ne bude gladi, pa onda svih drugih strahota. Zato vam se najtoplije zahvaljujem što ste danas došli, i što već niz godina obilježavate Gladomor, kako bi se sjetili nevinih žrtava umorenih na strašan, genocidni način – zahvalio je na kraju svog obraćanje članovima lipovljanskog društva ‘Karpati’, i njihovim gostima, veleposlanik Ukrajine.

Istinu o Gladomoru, u KPD ‘Karpati’ nastaviti će obilježavati i širiti i dalje.

Damir SMETKO