ČLANOVI ‘LIPE’ I ‘LIRE’ NASTUPILI NA ADVENTSKOM KONCERTU U ZAGREBU

Članovi Kulturno-umjetničkog društva ‘Lipa’ i Mješovitog pjevačkog društva ‘Lira’ iz Lipovljana, održali su predbožićni koncert u Zagrebu za pripadnike slovačke nacionalne manjine koji tamo žive. U organizaciji Matice slovačke općine Lipovljani, koja gotovo 20 godina prisno surađuje s ‘Lipom’ i ‘Lirom’, pjevači i svirači iz Lipovljana, nastupili su u Češkom domu u Zagrebu, u utorak, 15. prosinca, a domaćin je bila Matica slovačka iz Zagreba.

Slovačke, ali i pjesme na hrvatskom, najprije su zapjevali pjevači ‘Lire’, samostalno, a potom i uz pratnju tamburaša ‘Lipe’. Nakon više pjesama ‘Lire’, dvije skladbe samo instrumentalno odsvirali su tamburaši ‘Lipe’, a nakon toga su i pjevači ‘Lipe’ otpjevali nekoliko božićnih pjesama.

Kao gosti na koncertu nastupili su i članovi ‘Matice slovačke iz Međurića, koji su najprije pjevali, potom plesali, pa je na kraju njihov muški zbor još jednom snažno zapjevao nekoliko prigodnih pjesama. Pri kraju koncerta, s božićnim pjesmama na slovačkom nastupili su i članovi pjevačkog zbora Industrogranje iz Zagreba. Koncert je završio zajedničkim nastupom svih izvođača, koji su ‘Tihu noć’ otpjevali na slovačkom i hrvatskom jeziku.

Ovaj ‘Adventski koncert’ bio je i poklon Matice slovačke iz Lipovljana, svojim sunarodnjacima u Zagrebu, za 20-tu obljetnicu rada, jer je zagrebačka Marica slovačka osnovana 1. prosinca 1995. godine. Stoga su se prisutnim članovima i gostima, među kojima su bili i studenti slovačkog jezika s Filozofskog akulteta, prije početka koncerta, kratko obratili Iveta Mesiarikova, konzulica u Veleposlanstvu Republike Slovačke u Hrvatskoj, Josip Krajči, dopredsjednik Saveza Slovaka u RH i predsjednik Marice slovačke u Lipovljanima, Martin Machat, predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba, jedan od suorganizatora ovog koncerta i Zlatko Jevak, predsjednik Matice slovačke Zagreb, koji tu dužnost vrši 20 godina.

Nakon održanog koncerta zajednički su se nastavili družiti izvođači programa iz Lipovljana, Međurića i Zagreba i posjetitelji koncerta.

Damir SMETKO